Rekordmennyiségű pénzt utalt az Apple a fejlesztőknek a karácsonyi szezonban

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2022. január 13. - 08:34

Az Apple bejelentette, hogy az App Store 2008-as indulása óta több mint 260 milliárd dollárt fizetett ki a fejlesztőknek – ez a szám 2020 végén még „csupán” 200 milliárd dollár volt, ami a 2021-es fejlesztői bevételt 60 milliárd dollárra emelte.

Az Apple közleményéből kiderült, minden eddiginél többet költöttek karácsony és újév között, ami szöges ellentétben áll a korábbi évekkel, bár 2020-ban szintén megdöntötték a rekordot az elképesztő, 386 millió dolláros kiadásokkal.

Mindeközben az App Store politikája és az egyes fizetésekből és mikrotranzakciókból való részesedés miatt a cupertinói techóriás világszerte különböző perekkel néz szembe, melyek végkimenetele egyelőre kérdéses.

Az Apple 2020-ban 15 százalékra csökkentette az App Store-on megjelenő, évi egymillió dollárnál kevesebb bevételt termelő applikációk saját részesedését, amit a fejlesztők nem néztek jó szemmel.

Más érdekes adatokat is megosztottak a cupertinóiak, megtudhattuk például, hogy az Apple Music már több mint 90 millió csúcsminőségű dalt tartalmaz, a Fitness+ pedig kétezer foglalkozással bővült, míg az Apple Pay-t 60 országban használják, és az Arcade-del is eldicsekedtek, amely már több mint 200 játékkal rendelkezik.