Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,039 $

Elégedetlenek az ápolók, elmaradhat a beígért béremelés?

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 22. - 01:46

Míg a miniszterelnök 21 százalékos növekedést ígért az egészségügyi szakdolgozóknak, addig az illetékes miniszter már 30 százalékos bővítésről beszélt.

Az ápolóknak 21 százalékos béremelést harangozott be a miniszterelnök 2022 januárjától, ez egy hajszállal több, mint a bölcsődei dolgozóknak, a szociális munkásoknak, illetve a kulturális szektorban tevékenykedőknek tett ígéret, az ápolók mégis elégedetlenek – adta hírül a Napi.hu.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, Balogh Zoltán szerint feleslegesen kommunikálja az Emmi, hogy jövőre egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni annak, mint amennyit 2016 előtt vihetett haza.

A szakdolgozói bérek igazából egyre erőteljesebben lemaradnak az orvosi illetményektől, és a kezdő ápolói fizetés megint alig fogja meghaladni a bérminimumot.

2018 végén hirdette ki a kormány az újabb négylépcsős illetményemelést, azt azonban már nem verték nagydobra, hogy az emelés nem úgy megy majd, mint korábban, vagyis nem az éppen aktuális alapilletményre fogják számolni az emelést, hanem mindegyik évben a 2018-asra – írta a lap.

A pályakezdő ápolók átlagos bére végzettségi szinttől függően bruttó 254-273 ezer forinttól indul, amit januárra 307-330 ezer forintra emelnek, miközben a bérminimumot várhatóan 20 százalékkal emelik, így 261 700 forintra nőhet.

Jelenleg egy tizenöt éve a pályán lévő diplomás mentőtiszt 384 ezer forint, egy mentőorvos pedig közel egymillió forint alapilletmény besorolással végzi majdnem ugyanazt a feladatot – tette hozzá Balogh Zoltán.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.