Apartheidnek nevezte Izrael egyik legnagyobb emberi jogi szervezete a kormány tevékenységét

not image

Kolláth Benjámin

2021.január.12 - 23:33

A B’Tselem nevű emberi jogi szervezet szerint Izrael törvényei és az állam által alkalmazott erőszak azt hivatottak elérni, hogy a palesztínok másodrendűek maradjanak.

A B’Tselem nevű emberi jogi szervezet szerint Izrael törvényei és az állam által alkalmazott erőszak azt hivatottak elérni, hogy a palesztínok másodrendűek maradjanak.

Egy vezető izraeli emberi jogi szervezet, a B’Tselem mai közleményében apartheid kiépítésével vádolta a kormányt a palesztín területekkel kapcsolatban, mondván, olyan rendszert hoztak létre, amelyben a zsidó közösséget több jog illeti meg, mint a palesztínokat.

A riport szerint az izraeli kormány célja az, hogy bebetonozza a zsidó közösség elsőrendűségét a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti területen: „E célból a területet több egységre osztották fel, amelyekben a palesztínokat mind külön jogok illetik meg – de sehol sem annyi, mint a zsidókat” – idézi az Al-Jazeera a jelentést.

Izrael kormánya mindig is a leghatározottabban elutasította azokat a vádakat, hogy a 9,2 millió palesztín állampolgárt, akik 20%-át teszik ki a lakosságnak, nem illetik egyenlő jogok, a jelentés azonban 60 olyan törvényt említ, amely diszkriminatív velük szemben, elsősorban a mozgásszabadság, a politikai szerepvállalás, a bevándorlás és földterületeik elkobzása terén.

Az apartheid szót – mellyel a dél-afrikai szegregációra utalnak, aminek 1994-ben lett vége – már évtizedek óta használják a palesztín területekkel kapcsolatban Izrael leghangosabb kritikusai.

Itay Milner, az ország new yorki konzulátusának szóvivője szerint a B’Tselem jelentése „csupán a politikai törekvésüknek a bizonyítéka, melyet torzult ideológiájukra alapoznak.” Emellett rámutatott, hogy az izraeli arabok több helyen, többek között a diplomáciai területen is képviseltetik magukat a kormányban.