Apartheiddel gyanúsították meg Izraelt a palesztinokkal szembeni intézkedések miatt

MTI/EPA
not image

Kulcsár Péter

2021. április 28. - 07:26

A Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet faji elkülönítéssel és üldöztetéssel vádolta meg Izraelt, amiért a palesztinokat folyamatosan vegzálják és szegregálják az ország területén.

A nemzetközi jog szerint az apartheid és az üldöztetés is emberiség elleni bűncselekménynek minősül, ezért a Human Rights Watch felhívta az országok figyelmét arra, vezessenek be szankciókat Izraellel szemben – írta a The Sydney Morning Herald portál.

Korábban több állam is megegyezett abban, hogy Izrael nem folytathatja azokat a tevékenységeket, amit főként Ciszjordániában művelnek, melyek során kiűzik lakóhelyükről a palesztinokat, hogy később házaikat lebontsák vagy átadják izraeli telepeseknek, bármiféle engedély nélkül.

Az apartheiddel kapcsolatos bűncselekmények három fő részből állnak: egy rassz felsőbbségi pozícióba kerül a kisebbség felett, szisztematikusan elnyomja az erősebbik rassz a gyengébbiket, valamint széles körben hirdetik ezen törvények jogosságát.

A Human Rights Watch ausztráliai igazgatója, Elaine Pearson a lap megkeresésére elmondta, a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult, miután a kormány elutasította a helyzet komplex és átfogó kiértékelésének vizsgálatát.

“Ausztráliának és a többi országnak is közelebbről kellene szemügyre vennie jelentésünket, amiben részletezzük, pontosan mi zajlik a Közel-Keleten. Minden egyes bilaterális szerződést szükséges lenne átvizsgálni, mivel ha támogatjuk Izraelt, azzal bűnrészességet vállalunk a faji szegregációban és az emberi jogok eltiprásában” – tette hozzá Pearson.

A konfliktus a jövőben tovább mélyülhet Izrael és Palesztina között, Benjamin Netanjahu ugyanis készen áll arra, hogy újabb szankciókat és törvénykezéseket iktasson be, melyek értelmében még több telepes foglalhatja el az évtizedek óta fokozatosan zsugorodó Palesztina területét.