Dollár
421,91 Ft
Euró
408,07 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
19,195 $

Anyanyelve miatt diszkriminálták a lengyel sofőrt, komoly kártérítést kapott

Twenty20

Bense Róbert

2022. május 17. - 19:59

Megalázta a felettese, 4 millió forintnak megfelelő fontot kapott.

Sławomir Rowinski a Kuehne & Nagel’s readingi telephelyén dolgozott, ahol igen jól jött a nyelvtudása, hiszen gyakran kellett besegítenie azoknak a kollégáinak, akiknek kevésbé ment jól az angol.

Soron kívül Fürjes Balázs: a futball hazatér, Magyarország újra csúcsra érhet (videó) 

A cég jelentős részben támaszkodik a bevándorlókra, munkavállalóik csaknem fele külföldi, így aztán nem meglepő, hogy Rowinski egy kezdő munkatársának lengyelül is elmagyarázta a feladatát, hogy ne legyen belőle később probléma. Akkor még nem is sejtette, hogy pont ebből lesz a perpatvar.

Neil Wailes, a férfi felettese ugyanis kimondottan ellenségesen reagált, amikor feltűnt neki, hogy nem angolul folyik a beszélgetés: „Nagyon ki vagyok akadva azoktól az emberektől, akik nem angolul beszélnek a munkában” – mondta.

Rowinski ezek után a cégvezetéshez fordult, ők azonban Wailes mellett álltak ki, a lengyel férfinél pedig ekkor szakadt el a cérna, és úgy döntött, hogy a munkaügyi bíróságra viszi az ügyet. Ott aztán elfogadták a panaszát és kártérítésben részesítették a diszkrimináció miatt – írta meg a trans.info.

„Azzal, hogy megnyertem ezt az ügyet, egyfajta precedenst teremtettem. A jövőben az ilyen típusú ügyekben a brit bíróságokon lehetőség lesz az én ügyemre hivatkozni, és így hasonló ítéletek születhetnek” – mondta Rowinski.

„Nem a pénzről volt szó. Csak nehéz volt ránézni ezekre a bántalmazott emberekre. Szakoktató voltam, és néha segítenem kellett a honfitársaimnak a nyelvben, mert nem mindenki beszélt jól angolul. Segítettem nekik a nyelvtanulásban, és ez nem tetszett a munkáltatómnak. Nos, nekem nem tetszett, hogy neki nem tetszett, és így ez lett a vége” – tette hozzá.