Ha nincs antitest a szervezetben, kisebb az esély egy másik védelemre is

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.június.9 - 08:50

Ha nem alakul ki oltás hatására sem a megfelelő immunválasz, akkor a sejtes védettség sem érhető el az emberek szervezetében.

Puskás László biológus a Népszavának adott interjújában elmondta, vállalata, az Avidin Kft. egy olyan speciális tesztet fejlesztett ki, ami képes a vérből kimutatni, létrejött-e az úgynevezett T-sejt immunitás.

Eddig összesen 60-70 vizsgálatot végeztek el, ezekből meg tudták állapítani az összefüggéseket, azonban további ellenőrzések szükségesek ahhoz, hogy pontosítani lehessen az eredményeken.

A szervezetben a védőoltás hatására kétféle védettség jöhet létre – az egyik, amikor a védettséghez elegendő számú ellenanyag termelődik a szervezetben, másik pedig a sejtes immunitás, amikor a fertőzés hatására aktiválódnak a koronavírusra specifikus memória T-sejtek.

Ha valakinél kialakult az antitestes reakció, ám idővel eltűnt, az nem azt jelenti, hogy elmúlt a védettsége, mivel a memóriasejtek képesek újraaktiválódni, ezáltal az antitestválasz ismét robusztussá válhat.

A laboratórium megállapítása már csak azért is elgondolkodtató, mivel az eddigi tapasztalatok alapján nem minden védőoltás beadását követően mutattak ki megfelelő mennyiségű antitestet, főként a kínai Sinopharm-vakcinával adódtak gondok.

Nemcsak Puskásék jutottak hasonló végeredményekre, hanem másrBahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben is észrevehették a jelenséget, ezekben az országokban ugyanis a kínai gyártmányú oltóanyagok után egy harmadik, Pfizerrel történő megerősítő oltást is végeznek.