Angliát szurkolói eltiltással sújtja az UEFA a Wembleyben történt rendbontás miatt

Szalai Attila (b), Kecskés Ákos (b2, lent) és Nagy Zsolt (j), valamint az angol John Stones (b3) és Tyrone Mings (b4) a labdarúgó világbajnoki selejtezõk 8. fordulójában játszott Anglia - Magyarország mérkõzésen a londoni Wembley Stadionban 2021. október 12-én. A találkozó 1-1-es döntetlennel zárult. MTI/Kovács Tamás
Sport
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az UEFA komolyan szabályozza a csúnya jeleneteket az Euro 2020 júliusi döntőjén, ennek okán pedig nem engedik be az angol szurkolókat a Nemzetek Ligája mérkőzésekre.

Angliát az UEFA két mérkőzésre szóló stadiontiltással sújtotta, az egyiket két évre felfüggesztve az Euro 2020 döntője körüli kaotikus és erőszakos jelenetek miatt a Wembleyben – ez pedig azt jelenti, hogy a 2022-23-as Nemzetek Ligája nyitó hazai mérkőzésén nem lesznek szurkolók – számolt be a Guardian.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Az UEFA etikai és fegyelmi bizottságának döntése a júliusi, „a stadionon belül és környékén történt szurkolói események” kivizsgálását követően született. Több száz, jegy nélküli ember próbált meg áttörni a kordonokon, a sorompókon és a kapukon, hogy bejusson a Wembleybe, jelentős részüknek ez sikerült is, majd verekedések és egyéb rendbontások törtek ki.

Az UEFA szerint a büntetés a „rend és a fegyelem hiánya miatt történt a stadionon belül és környékén”, és 100 ezer eurós (36 millió forint) pénzbírságot is kiszabott a labdarúgó-szövetségre. Az FA így nyilatkozott a döntésről:

„Bár csalódottak vagyunk az ítélet miatt, tudomásul vesszük az UEFA döntésének eredményét. Elítéljük azoknak az egyéneknek a szörnyű viselkedését, akik az Euro 2020 döntőjén a Wembley Stadionban és környékén gyalázatos jeleneteket okoztak, és mélységesen sajnáljuk, hogy néhányan közülük be tudtak jutni a stadionba.

Eltökéltek vagyunk abban, hogy ez soha nem ismétlődhet meg, ezért megbízást adtunk egy független felülvizsgálatra. Továbbra is együttműködünk az illetékes hatóságokkal, hogy támogassuk erőfeszítéseiket a felelősökkel szembeni fellépés és a felelősségre vonás érdekében”.

Az UEFA idén nyáron megmutatta, hogy hajlandó leszámolni azokkal a szövetségekkel, amelyek szurkolói nagyon helytelenül viselkednek a helyszíneken. Az Euro 2020 csoportkörében történt rasszista és homofób szidalmazások miatt Magyarországot például két zártkapus mérkőzésre kötelezte az UEFA, és 36 millió forintos pénzbírság megfizetésére.