Clouds
21 Budapest
Dollár
359,75 Ft
Euró
389,53 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
22,983 $

Minden androidos frissítse a készülékét, ha eddig még nem tette meg

TÉMÁK:
#android
Fotó: Pexels / Illusztráció
Mobil

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy kifejezetten egyszerű trükkel bárki hozzáférhet a felhasználó személyes adataihoz, üzeneteihez és képeihez.

Észrevettek egy hibát az androidos okostelefonoknál, amely lehetővé teszi a zárképernyő feloldásának megkerülését, ezért ha a telefon őrizetlenül marad, fennáll a veszélye annak, hogy illetéktelenek érzékeny felhasználó adatokhoz jutnak.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

A súlyos sebezhetőséget David Schütz etikus hacker fedezte fel, aki rámutatott, hogy a zárképernyő kijátszásának trükkje egyáltalán nem bonyolult. Fontos megemlíteni, hogy a hiba gyártótól függetlenül minden androidos készüléket érint, vagyis az érintett felhasználók száma is kiterjedt lehet.

Schütz szerint mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, hogy megnézzük valaki más telefonjának adatait, vagy gyári beállítást végezzünk a készüléken, hogy aztán sajátként használhassuk tovább.

Amennyiben valaki sikerrel jár, úgy a fotókhoz, üzenetekhez, közösségimédia-fiókokhoz, telefonszámokhoz és úgy általában a telefonon tárolt összes adathoz hozzáfér.

Hogyan működik?

A támadási módszer meglepően egyszerű, ahhoz ugyanis csak a készülékre és egy saját, aktív PIN-kóddal rendelkező SIM-kártyára van szükség. A kártya behelyezése után a PIN-kódot háromszor kell helytelenül beírni, majd a PUK-kód megadása szükséges, amely után a készülék egy új PIN-kód megadását kéri, ami egyben a végső lépés is, hiszen innentől kezdve a zárképernyő eltűnik, a támadó pedig teljes hozzáférést kap a telefonhoz.

Frissítsd a telefon szoftverét

A sok rossz hír után jön egy jó is, ugyanis a Google is értesült a hibáról, a javítást pedig bele is tették a decemberi biztonsági frissítésbe, így ha rendszeresen frissíted a telefonod, akkor vélhetően védve vagy a bug ellen.

Továbbra is sokan vannak azonban, akik valamilyen okból kifolyólag nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a biztonsági frissítéseknek. Az ő adataik továbbra is veszélyben vannak, így számukra kiemelten fontos lenne a telefon által egyébként jelzett frissítés telepítése.

A biztonsági hiba javítását az Android 10, Android 11, Android 12 és Android 13 rendszerverziókba is beépítette a Google, ezért a frissítés telepítése esetén a piacon lévő okostelefonok és táblagépek többsége biztonságban lehet.