Legyen kéznél életmentő injekció az iskolákban, ezt javasolja egy civil szervezet

Fotó: Katherine Chase / Unsplash

Czinder Tímea

2022. január 23. - 19:12

Egyre nagyobb számban fordul elő súlyos ételallergia, múlt héten egy 7 éves kisfiú vesztette életét, pedig egy időben kapott injekció talán segíthetett volna rajta.

Tragédia történt a héten egy újpesti iskolában, egy hét éves kisfiú rosszul lett egy iskolai születésnapi ünnepség után, anafilaxiás sokkot kapott egy mogyorót tartalmazó édességtől, a mentők pedig már nem tudták megmenteni az életét. Egy civil szervezet az javasolja, legyen minden iskolában életmentő injekció, hogy ne fordulhasson elő többé hasonló eset.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden intézménybe legalább két EPIPEN vagy ANAPEN injekció kerüljön be és a tanárok, pedagógusok, illetve bármelyik személyzet ezt tudja használni, évente legalább ismétlő oktatásban is részt vegyenek”

– nyilatkozta Szívósné Rabb Edit az AllerGéniusz Egyesület elnöke.

Az ételallergia következtében fellépő anafilaxia életveszélyes lehet, tünetei pedig már néhány perccel az allergén étel elfogyasztása után jelentkeznek. Szakemberek szerint leggyakrabban a mogyoró és diófélék okoznak problémát – számolt be a híradó.

Az AllerGéniusz Egyesület arra tett javaslatot, hogy jogszabályok is védjék az egyes ételekre vagy rovarcsípésekre súlyosan allergiások életét. Ennek kapcsán azt sürgetik, az iskolákban és közétkeztetésben ne készítsenek mogyorót vagy diófélét tartalmazó ételeket, és a pedagógusokat is készítsék fel rá, mit kell egy roham esetén tenni.

„Ha kifejezettebb allergiás tünete volt valakinek, akkor feltétlenül érdemes az ellenszert hordani magával, ami egy adrenalin készítmény, illetőleg, hogy ha légzési probléma jelentkezik, heveny tünetek jelentkeznek, rossz közérzet van, gyengének érzi magát, kifejezetten nehéz a légzése, esetlegesen ájulós jellegű tünetek, tehát eszméletzavar, akkor természetesen rögtön mentő”

– mondta Bense Tamás orvos.