Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

Amnesty: Szinte lehetetlen békés tüntetést tartani Oroszországban

Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 15. - 02:06

Az emberi jogi csoport legfrissebb jelentése szerint Oroszországban a tüntetők egyre több korlátozással szembesülnek a békés gyülekezés terén, és az orosz rendőrök rendszeresen túlzott erőszakot alkalmaznak a tüntetőkkel szemben.

Az orosz hatóságok szinte lehetetlenné tették a tüntetők számára, hogy éljenek a békés gyülekezés szabadságához való jogukkal – áll az Amnesty International csütörtökön közzétett jelentésében. A brit székhelyű emberi jogi szervezet azzal vádolta Oroszországot, hogy korlátozó törvényeket és kemény rendőri taktikákat alkalmaz a békés tüntetések elfojtására, hozzátéve, hogy az állami fellépés az elmúlt években jelentősen súlyosbodott.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

“Az Oroszországban az elmúlt években bevezetett törvények és végrehajtásuk módja kritikusan aláássa a békés gyülekezés szabadságához való jogot”

– áll a 21 oldalas, Oroszország című jelentésben.

A jelentés idézte Oroszország 2004-es, a gyülekezésekről szóló szövetségi törvényét is, amelyet elfogadása óta 13 alkalommal módosítottak.

“(A törvény) fokozatosan egyre nagyobb korlátozásokat vezetett be a tüntetőkre nézve, többek között arra vonatkozóan, hogy ki szervezhet tüntetést, valamint hol és mikor tüntethetnek az emberek”

– áll a jelentésben.

Bár a koronavírus-járvány kitörésére válaszul számos korlátozást vezettek be a nagygyűlésekre, az Amnesty szerint a korlátozások szigorítása Oroszországban megelőzte a járványt, és szelektíven alkalmazzák azokat olyan embereken, akik tüntetéseket szerveznek vagy részt vesznek azokon.

“Az orosz hatóságok évek óta hihetetlen kitartással és leleményességgel korlátozzák a gyülekezési szabadsághoz való jogot. Semmilyen más kérdésre nem fordítottak ekkora energiát a hatalom minden szintjén. Ennek eredményeképpen a békés utcai tiltakozást az állami tisztviselők mára bűncselekménynek tekintik – és hőstettnek azok az oroszok, akik még mindig úgy gondolják, hogy joguk van ezt gyakorolni”

– mondta Oleg Kozlovszkij, az Amnesty International Oroszország-kutatója közleményében.

Milyen korlátozásokkal él Oroszország a tüntetésekkel kapcsolatban?

A hatóságok egyre több követelményt és korlátozást vezetnek be a tiltakozásra vonatkozóan – közölte az Amnesty. A jelenlegi szövetségi előírások tiltják a gyülekezéseket bíróságok, börtönök, elnöki rezidenciák és segélyszolgálatok közelében. A szervezőknek továbbá előzetes bejelentést kell tenniük a hatóságoknak, akik különböző ürügyekkel korlátozhatják a résztvevők számát, ritkán lakott helyre helyezhetik át a rendezvényt, vagy teljesen betilthatják azt – jegyezte meg Kozlovszkij.

“Ráadásul a 2021-ben elfogadott törvénymódosítások értelmében a hatóságok felhatalmazást kaptak arra, hogy homályosan megfogalmazott és megalapozatlan ürügyekkel, például “vészhelyzet vagy terrortámadás valós veszélye” miatt “visszahívják” az engedélyeket”

– tette hozzá.

Az Amnesty részletezte a rendőrség túlzottan erőszakos fellépését is a békés tüntetőkkel szemben: dokumentálták, hogy a rendőrök “harcművészeti technikákat alkalmaznak a tüntetőkkel szemben, kíméletlenül ütlegelik őket gumibotokkal, és az idei évtől kezdve elektrosokkoló fegyverekkel is kábítják őket”.

A jelentés több példát is említ arra, hogy a rendőrök súlyos sérüléseket okoztak a tüntetőknek: egyikük az intenzív osztályon kötött ki, miután egy rohamrendőr gyomron rúgta.

“Amikor az orosz bűnüldöző szervek úgynevezett kevésbé halálos fegyvereket használnak, azt gyakran törvénytelen módon teszik, szükségtelen fájdalmat és szenvedést okozva, és súlyos sérülések kockázatával”

– áll a jelentésben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.