Amnesty: Katasztrofális egészségügyi következményekkel járhat az izraeli hatóságok döntése

Fotó: Unsplash/ Marcelo Leal
not image

Kornis Vivien

2021.június.15 - 02:19

Az izraeli biztonsági erők szerdán rontottak rá az UHWC székhelyére, és fél évre felfüggesztették az iroda működését.

“Katasztrofális következményekkel” járhat az egészségügyi ellátásra szoruló palesztinok számára Izrael lépése egy kulcsfontosságú egészségügyi testület működésének leállításával kapcsolatban – figyelmeztet az Amnesty International. 

Az Al Jazeera szerint az izraeli hadsereg rátörték az ajtót a Palestinian Union of Health Workers Committe (UHWC – Egészségügyi Dolgozók Bizottságának Palesztin Egyesülete) székhelyére szerdán, és számítógépeket, illetve meghajtókat foglaltak le, valamint katonai parancsot adtak ki, melynek értelmében az UHWC irodájának fél éven keresztül zárva kell tartania.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet tájékoztatása szerint az UHWC kórházakat és más egészségügyi intézményeket üzemeltet a különböző marginalizált csoportok számára, és nem ez az első alkalom, hogy az izraeli biztonsági erők célba veszik az egyesületet.

Az UHWC alkamazottainak zaklatással és az egészségügyi munkavállalók letartóztatással kell szembenéznie, mert az izraeli hatóságok szerint kapcsolatban állnak a Palesztin Felszabadítási Népfronttal (Popular Front for the Liberation of Palestine), mely egy fegyveres szárnnyal is rendelkező politikai párt.

Saleh Higazi, az Amnesty közel-keleti és észak-afrikai igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy az iroda féléves bezárása hatalmas következményekkel járhat az esszenciális egészségügyi ellátásokra nézve palesztinok ezrei számára, és a helyszínen működő női klinika működését ezzel teljes mértékben felfüggesztették. 

Higazi szerint Izraelnek kötelessége a nemzetközi jog értelmében megvédeni a palesztinok jogait, ez pedig magában foglalja az egészségügyi ellátáshoz való alapvető jogokat is. Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy Izrael ezt a kötelességét és felelősségét eddig nem volt hajlandó teljesíteni a koronavírus-járvány alatt, ráadásul a Covid-19 oltási irányelvek miatt is hátrányt szenvednek a palesztinok. 

Az izraeli hatóságoknak haladéktalanul hatályon kívül kell helyezniük a működést felfüggesztő parancsot, és véget kell vetniük az egészségügyi dolgozók zaklatásának. Az életmentő egészségügyi ellátást biztosító szervezetek kriminalizálása helyett az izraeli hatóságoknak be kellene fejezniük a palesztinok intézményes diszkriminációját és rendszerszintű elnyomását.

Saleh Higazi

Az Amnesty közölte, hogy az UHWC a koronavírus-járványra adott válasz első soraiban harcolt a megszállás alatt álló palesztin területeken, felhívta a figyelmet a helyzetre, közegészségügyi útmutatást és orvosi ellátást nyújtott a Covid-19 betegeknek és mobil klinikákon segítette a kevésbé mobil közösségeket.

Több mint 310 ezer palesztin fertőződött meg koronavírussal, és több mintegy 350 ezren életüket vesztették Covid-19-megbetegedés következtében.