Amilyen nagy esemény a Magyar Nagydíj, olyan drága is

not image

Nagy Noel

2020.július.16 - 13:30

Módosították egy kormányhatározattal a Forma-1-es Magyar Nagydíj jogdíjának összegét, ami jelentősen megnövekedett. Habár kevesebb százalékkal növekszik évente, a végösszeg így is több lesz, mint az előző megállapodásnál.

Módosították egy kormányhatározattal a Forma-1-es Magyar Nagydíj jogdíjának összegét, ami jelentősen megnövekedett. Habár kevesebb százalékkal növekszik évente, a végösszeg így is több lesz, mint az előző megállapodásnál volt.

Ha mondani kellene öt olyan eseményt, amely jelentőset dob a hazai turizmuson, tíz emberből kilenc minden bizonnyal rávágná az évente megrendezésre kerülő Forma-1-es Magyar Nagydíjat, ami már 1985 óta a száguldó-cirkusz versenynaptárának stabil és megkérdőjelezhetetlen pontja.

Egy verseny megrendezése azonban nem két fillér, és bizony igen súlyos jogdíjakat kell a pályának fizetni a verseny után. Még 2015-ben határozott úgy a kormány, hogy a jogdíj 2017-től kezdve 37.4 millió dollár (11.6 milliárd forint) legyen, ami 2026-ig évi 5%-kal emelkedik.

A legújabb határozattal ugyanakkor hatályon kívül helyezték az előző jogszabályt, új fizetendő jogdíjak léptek az előző helyébe, méghozzá még magasabb összegek. Az új jogszabály értelmében 2021-re 45 millió 35 ezer dollár (14 milliárd forint) jogdíjat kell fizetni, ami 2027-ig évente 4%-kal növekszik, így a megállapított időkeret végére a jogdíj 57 millió dollárra (17.6 milliárd forintra) fog rúgni.

Ezen felül arról is döntött a kormány, hogy a 2017-ben biztosított 5 milliárd forintból 1.6 milliárd forint erejéig fontos felújításokat kell végezni a Hungaroringen, például a versenypálya korszerűsítését, későbbi fejlesztések előkészületét, de legfőképpen a főépület felújítását.

https://liner.hu/lewis-hamilton-megmutatta-az-aktualis-formajat-es-elarult-par-titkot/