Amíg az EU gyengén teljesít, addig Magyarországon dübörög a vakcináció

Makó, 2021. április 7. Kis Lászlóné ápolónő oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagot a Csongrád-Csanád Háziorvosi rendelőben Makón 2021. április 7-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Kulcsár Péter

2021.április.8 - 20:21

Magyarország az első negyedév után lakosságarányos mutató tekintetében az Európai Unió tagállamai között második helyen foglal helyet az oltási programmal kapcsolatos ranglistán.

Az egészségügyi dolgozók beoltásában hazánk csatlakozott Észtországhoz, ugyanis nálunk és a balti-tengeri államban megkapta az összes orvos és ápoló a koronavírus elleni védőoltást.

Az Európai Járványmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) negyedéves adatsorából kiderült, hogy míg az Egyesült Királyságban a lakosság 46,5 százaléka megkapta már legalább az oltás egyik dózisát, addig Máltán ugyanez az arány 36,3 százalék, míg Magyarországon 26,26 százalék – írta az Infostart hírportál.

Meglepő módon a leggazdagabb országok, mint például Hollandia és Luxemburg számítanak sereghajtónak, előbbi esetében 9,85 százalék, miközben utóbbinál 6,85 százalék ugyanez a mutató.

Az oltási kampány legutolsó helyezettje jelenleg Bulgária, ahol a népesség csupán 5,97 százalékát sikerült eddig beoltaniuk.

Hollandiában és Bulgáriában a megrendelt vakcinakészletek több mint harmadához még hozzá sem nyúltak, míg az első helyen tanyázó Litvániában 100 százalékos hasznosulást mértek, de Észtország, Dánia és Portugália is jó pozícióban áll a maguk 90-91 százalékos alkalmazási hatásfokaival.

EU-s cél volt, hogy március végére a 80 évesnél idősebb korosztály legalább 80 százalékát beoltsák, ez végül 5 tagországnak sikerült, köztük Máltával és Írországgal, Magyarország e téren 60 százalékot teljesített.