Clouds
21 Budapest
Dollár
353,11 Ft
Euró
384,30 Ft
Font
434,78 Ft
Bitcoin
27,406 $

Amerikai tábornok: a megérzéseim azt súgják, 2025-ben Kína ellen fogunk harcolni

Fotó: Partraszálló kétéltű járműből kiszálló katonák egy tajvani hadgyakorlaton a Kaohsziung városának partjai előtt 2023. január 12-én. MTI/AP/Daniel Ceng
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Állítása szerint a jövő évi tajvani elnökválasztás ürügyet kínálna a kínai elnöknek, hogy háborút indítson, hiszen az Egyesült Államok figyelme is másra fog irányulni.

Mike Minihan, az amerikai légierő magas rangú tábornoka egy lehetséges konfliktusra figyelmeztetett Kínával, mondván, az ország katonai agresszióhoz folyamodhat annak érdekében, hogy átvegye a Tajvan feletti ellenőrzést, s erre 2025-ben kerülhet sor.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

„Remélem, hogy tévedek. De a megérzéseim azt súgják, hogy két év múlva harcolni fogunk”

– mondta.

Elmondása szerint a jövő évi tajvani elnökválasztás ürügyet kínálna Hszi Csin-ping kínai elnöknek, hogy háborút indítson, hiszen az Egyesült Államok figyelme a Fehér Házért folytatott küzdelemre fog irányulni.

A fő cél az elrettentés

Majd a tábornok kiemelte, a fő cél Peking elrettentése kell legyen, ha pedig szükséges, az ország „legyőzése”, ezt követően felszólította parancsnokait, hogy menjenek a lőtérre gyakorolni, és mindig „a fejre célozzanak” – írta az SCMP.

Mindez azután történt, hogy Kína újabb nagyszabású hadgyakorlatot tartott Tajvan partjainál, amelyet a szigetország elnöki hivatala határozottan elítélt, mondván, a régió békéje és stabilitása Tajpej és Peking közös felelőssége.

Közben egy kínai katonai szaklapban arról írtak, hogy a drónok kulcsfontosságú szerepet játszanának abban az esetben, ha Kína ténylegesen “egyesítési háborút” indítana Tajvan ellen, melyek alkalmazása jelentősen lerövidítené a konfliktust, s minimálisra csökkentené az áldozatok számát.