Clouds
21 Budapest
Dollár
352,70 Ft
Euró
387,92 Ft
Font
435,24 Ft
Bitcoin
23,785 $

Amerikai professzor: Putyin az orosz világ elpusztítójaként vonul be a történelembe

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz államfő érkezik az orosz haditanácsnak az ukrajnai háborúról tartott ülésére egy meg nem nevezett oroszországi helyszínen 2022. december 17-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elmondása szerint nyilvánvaló, hogy az emberek nem egyszerűen a diktátort vagy az Orosz Föderációt utasítják el, hanem mindent és jóformán mindenkit, ami és aki orosz.

Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem professzora úgy véli, hogy Ukrajnában a legkevésbé sem a Nyugat, hanem sokkal inkább Vlagyimir Putyin elnök fenyegeti a saját maga által meghirdetett „orosz világ” gondolatát.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Állítása szerint amikor Lvivben járt, első kézből tapasztalhatta meg, miszerint a háború egyik legnagyobb „eredménye” az lett, hogy az egész volt szovjet birodalmon belül ellenség lett az orosz kultúra és nyelv.

„Így hát eljött az ideje annak a kérdésnek, vajon Vlagyimir Putyin nem az amerikai imperializmus ügynöke-e? Hiszen Washington feleannyi kárt sem okozott az oroszok törekvéseiben, mint maga az államfő”

– tette hozzá.

Ezt követően az elemző kifejtette, hogy bármerre járt az országban, nyilvánvalóvá vált számára, hogy az emberek nem egyszerűen a diktátort vagy az Orosz Föderációt utasítják el, hanem mindent és jóformán mindenkit, ami és aki orosz.

Az ellenszenv a legtöbb helyen érzékelhető

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérésében az áll, hogy 2013-ban még az ukránok 80 százaléka pozitívan viszonyult Oroszországhoz, ám ez az arány 2022 májusában már csak 2 százalék volt – írta a The Guardian.

A Mandiner szerint ezt az ellenszenvet Grúziában és a közép-ázsiai köztársaságokban is érzékelni lehet, tehát az eredmény pontosan azt lett, amit már mások is előre megjósoltak: az utódállamok nem kérnek az orosz nyelvű politikából, és a kultúrából sem.

Majd a professzor arra utalt, nem szabad elfelejtenünk, hogy az orosz elnök brutális erővel és terrorral próbálja visszaállítani az egykor volt nagyorosz uralmat, amelynek következtében 14 millió ukrán, a lakosság egynegyede vált földönfutóvá.

„Putyin nemcsak úgy vonul be a történelembe, mint aki képtelen volt újraéleszteni az orosz birodalmat, hanem az orosz világ elpusztítójaként is”

– hangsúlyozta.