Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Fordult a kocka: Európa ötször annyi amerikai földgázt importált, mint oroszt

Fotó: Illusztráció | Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. január 16. - 14:40

Érdekes változást hozott a január az energiapolitika tekintetében, amely egyben történelmi fordulatnak is tekinthető.

A lengyel sajtóra hivatkozva az OilPrice arról számolt be, hogy az Európai Unió ebben a hónapban ötször annyit földgázt importált az Egyesült Államokból, mint Oroszországból, ezzel először fordul elő, hogy az amerikai importok megelőzik az oroszt.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Fontos különbség azonban a szállítás módja: az orosz földgáz csővezetékeken keresztül érkezik Európába, míg az amerikai a vezetékekkel áthidalhatatlan távolság miatt tankerhajókon keresztül, cseppfolyósított földgáz formájában.

A múlt hónapban legalább 30 tankerhajónyi cseppfolyósított földgáz érkezett Európába, ahol a gáz- és energiaválság hatalmas szintekre nyomta a gázárakat. Ha a két nagy piaccal összehasonlítjuk, az ázsiai árakat is jelentős meghaladja, az amerikainál pedig tizennégyszer nagyobb az európai gázár.

Oroszország eközben pedig jóval alacsonyabb mennyiségben küldött földgázt Európába, mint ahogyan szokott, főként a lengyel és ukrán útvonalakon. A csökkenő orosz készlet és a téli hideg pedig csak tovább nyomja az egekbe az európai árakat.

Az európai tisztviselők inkább Oroszország és a Gazprom felelősségét firtatják a helyzet miatt, Moszkva pedig eddig azzal védekezett, hogy az európai energiapolitika és a rövidtávú szerződések okolhatók a helyzetért.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.