Drogbandák tagjait és pedofilokat is letartóztattak a határoknál

Közép-amerikai migránsok kötelet tartva segítenek társuknak, aki egy gyermeket cipel a nyakában az Egyesült Államokat Mexikótól elválasztó Rio Grande folyón átjutni a mexikói Chihuahua szövetségi állambeli Ciudad Juárez város közelében 2019. június 12-én. A Rio Grande folyó 2100 km hosszan az USA és Mexikó államhatára. Az illegális bevándorlók többsége a folyót átúszva jut át az Egyesült Államokba. MTI/EPA-EFE/David Peinado
not image

Nagy Noel

2022. január 7. - 10:04

Rendkívül válságos a helyzet az amerikai-mexikói határon a főként Közép-Amerikából érkező menekültek miatt

Az amerikai határőrség például arról számolt be, hogy összesen két bandatagot és egy pedofilt sikerült letartóztatniuk a Rio Grande Völgynél található határszektorban, mutatva ezzel a krízis magas kockázatait.

A gyermekmolesztáló egy salvadori állampolgárságú férfi, akit még 2018-ban ítéltek el Texasban – meglepő módon azonban nem deportálták ezzel együtt, hanem öt évre próbára bocsátották. Egy évvel később azonban ismét gyermekbántalmazáson kapták, így ezt követően deportálták.

A bandatagokról pedig annyit tudni, hogy a menekültek között találtak egy 22 éves nőt, aki az úgynevezett 18. Utca nevű drogbandához tartozik és már több alkalommal deportálták az Egyesült Államok területéről.

A másik bandatag pedig egy 28 éves férfi, aki a salvadori MS-13 bandához tartozik, mely fontos szerepet lát el a közép-amerikai drogútvonalak biztosításában. Rajta kívül még két salvadorit vettek őrizetbe szintén bandatagság gyanújával.

Hatósági adatok szerint a 2022-es pénzügyi évben eddig 110 bandatagot tartóztattak le, míg az azt megelőzőben 348-at. Az abszolút rekord a 2019-es pénzügyi évben volt, akkor 976 bandatag próbált átjönni az amerikai határokon.