Levegőből állítana elő üzemanyagot az amerikai légierő

MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
not image

Kulcsár Péter

2021. október 28. - 07:08

Az Egyesült Államok hadseregének legújabb projektjének fókuszában a megújuló energiaforrások állnak.

A U.S. Air Force sajtóközleményéből megtudhattuk, a légierő szakemberei egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy szimplán levegőből generált üzemanyaggal hajtsák meg a jövőben beüzemelt vadászgépeket.

A hadseregnél a Stanford Egyetem találmányát fogják alkalmazni, melynek segítségével szén-dioxid vonható ki közvetlenül az atmoszférából az úgynevezett Fischer–Tropsch-eljárásnak köszönhetően, mely során magas hőmérsékletek mellett, katalizátor jelenlétében a szén-monoxidból és a hidrogénből szénhidrogének keletkeznek, amiket üzemanyagként lehet hasznosítani.

Az Egyesült Államok légierejénél szolgáló repülőgépek esetén legfeljebb 50 százalékos szintetikus hajtóanyag-használatot engedélyeznek, amit egy startup, a Twelve sikeresen teljesíteni is tud, így már csak a kötelező tesztelések vannak hátra az adalékanyaggal.

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor a Twelve egy saját katalizátort is fejleszthet, ami sokkal hatékonyabb az eredeti procedúrához képest, ezáltal a kémiai reakció magasabb hatásfok mellett, a melléktermékek minimális szintű hátrahagyásával mehet végbe.

Előreláthatólag jövő év végéig készülhet el az új technológia, addig laboratóriumi ellenőrzések sora vár a korszakalkotó üzemanyagra, mellyel megreformálhatják a kommersz, környezetszennyező módszereket.