Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország csak a megerősödésig kötne „békét”

MTI/EPA/Leigh Vogel / POOL
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Antony Blinken úgy véli, hogy Oroszország csupán ideiglenes kibúvót keresne a háborúból.

Az USA külügyminiszterének véleménye az, hogy amennyiben Oroszország megpróbálkozna a tűzszünet kezdeményezésével, az nem eredményezhetne tartós békét, és csupán mögöttes célok vezérelnék – írja CNN.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Ezek a célok végül azt tennék lehetővé, hogy az orosz csapatok újracsoportosuljanak, a készleteket feltöltsék, és ismét megtámadják Ukrajnát. Blinken szerint pedig elképzelhető egy hasonló forgatókönyv.

Ennek lényege, hogy a tűzszünettel befagyasztanák a konfliktust, az elfoglalt területekről azonban továbbra sem tárgyalnának, az átcsoportosítások után pedig ott folytatnák, ahonnan a tűzszünet előtt abbahagyták.

Blinken kifejtette, hogy egy ilyen helyzet akkor állhat elő, ha Oroszországnak nem sikerül rávenni az ukrán népet, hogy tegye le a fegyvert. Úgy véli, hogy a konfliktusnak szinte biztosan diplomáciai úton lesz vége.

„Amit szerintem látnunk kell, az egy igazságos és tartós béke. Nem pedig egy álbéke” – mondta Blinken, aki rámutatott a harcokba bekapcsolódó orosz egységek gyengeségeire is:

Az aktív katonai szolgálatra behívott 300 ezer orosznak csak körülbelül egyharmadát mozgósították, „alig kiképzett, rosszul felszerelt és nem felkészített erőkről van szó, akik nem hatékonyak” – mondta az USA külügyminisztere.