Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Itt tart most az amerikai-kínai chipháború

Fotó: unsplash
Észak-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő

Az USA nem vesz visszább, legfőbb céljuk, hogy megakadályozzák Kína előretörését a félvezetőiparban.

Októberben Washington az eddigi legszélesebb körű exportellenőrzéseket jelentette be, mely alapján különböző engedélyeket követelnek meg az amerikai eszközöket vagy szoftvereket használó, Kínába chipeket exportáló vállalatoktól

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

Az intézkedések azt is megakadályozzák, hogy amerikai állampolgárok és zöldkártya birtokosok bizonyos kínai chipgyártó vállalatoknál dolgozzanak, ami az okostelefonok piacán át a hadiiparig számos szektort visszavet az ázsiai nagyhatalomban.

Az Egyesült Államok gyanakvó, Kína terrorizmust emleget

Az USA mindezt azzal magyarázza, hogy Kína a fejlett chipeket a szuperszámítógépek, a mesterséges intelligencia és a katonai hardverek működtetésére használná, ami veszélyt jelent az amerikai nemzetbiztonságra nézve.

Alan Estevez, az amerikai kereskedelmi minisztérium államtitkára szerint az Egyesült Államok továbbra is mindent megtesz annak érdekben, hogy megakadályozza azt, hogy Kína “katonai célú, érzékeny technológiákat” szerezzen meg.

Mindeközben Kína “technológiai terrorizmusnak” nevezte az amerikai rendelkezéseket, több ázsiai ország pedig, mint Szingapúr, vagy éppen Dél-Korea, akik élen járnak a chipgyártásban, aggodalmukat fejeztéki, hiszen az ellentétek a globális ellátási láncot is befolyásolhatják.

Panaszt tesz Kína, Európa feszülten figyel

Az USA viszont nem tágít, egyre több kínai vállalat kerül fel a listáikra, akik számára az amerikai cégek csak kacifántos kormányzati engedélyek megszerzése után adhatnak át bizonyos technológiai termékeket – írja a BBC.

Kína válaszként panaszt tett a Kereskedelmi Világszervezetnél, azzal az indokkal, hogy az Egyesült Államok visszaél az exportellenőrzéssel, hogy megőrizze “vezető szerepét a tudományos, technológiai, mérnöki és gyártási ágazatokban”.

Kína azzal is érvelt, hogy az ellátási láncok stabilitása veszélybe kerülhet, de több európai ország sem nézi jó szemmel a döntést, hiszen komoly bevételektől eshetnek el a kínai piac visszafogása miatt. Kínának persze a legnagyobb problémája, hogy lemaradhat a chipgyártásban, amiben szuperhatalommá akartak válni.