Clouds
21 Budapest
Dollár
368,37 Ft
Euró
394,85 Ft
Font
452,21 Ft
Bitcoin
27,984 $

Amerikai képviselő: nincs mentség a Biden-kormány kémballonos helyzetkezelésére

Fotó: Chad Fish felvételén az amerikai haderő lelő az ország légterében egy kínai léggömböt az Atlanti-óceán felett, a karolinai partoknál 2023. február 4-én. Az eszköz vélhetően Alaszka felől sodródott az amerikai kontinens fölé, jelenlétét az Egyesült Államokban január 31-én jelentették Joe Biden elnöknek. A kínai külügyminisztérium nehezményezte az általuk eltévedt meteorológiai eszköznek mondott léggömb megsemmisítését. Az incidens miatt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta február eleji kínai útját, amelynek célja az amerikai-kínai feszültség csökkentése lett volna. MTI/AP/Chad Fish/Chad Fish
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Állítása szerint soha nem lett volna szabad megengedniük, hogy az eszköz belépjen az Egyesült Államok légterébe, hiszen a ballon így a küldetését is be tudta fejezni.

Mike Turner amerikai republikánus kongresszusi képviselő vasárnap kijelentette, miszerint „nincs mentség” arra, hogy a Biden-kormány megvárta, hogy egy jó darabig az USA felett lebegjen a felételezett kínai kémballon, mielőtt lelőtték volna azt.

Soron kívül Tavaszi nap-éj egyenlőség: hétfőn késő este megkezdődik a csillagászati tavasz

„Soha nem lett volna szabad megengedniük, hogy az eszköz belépjen az Egyesült Államok légterébe, hiszen a ballon így a küldetését is be tudta fejezni”

– mondta.

Az NBC News-nak adott interjújában hozzátette, minden ellenfelük előtt világossá kell tenni, hogy nem léphetnek be csak úgy az ország területére, hogy aztán információkra tegyenek szert, mialatt „ingyenes műsort” tartanak, ezért hamarosan tárgyalni is fognak az ügy kapcsán – írta a CNN.

Mint ismeretes, néhány napja egy feltételezett kínai kémballon jelent meg az USA felett, amelyről Peking azt nyilatkozta, mindössze a véletlen műve, s az elemet az időjárási jelenségek megvizsgálására alkalmazzák, ám ezt a Pentagon nem hitte el.

Nem sokkal azután, hogy a ballont semlegesítették, kiderült, hogy az FBI egyik laborjába viszik átvizsgálni, Kína pedig továbbra is kitart az álláspontja mellett, s ennek bizonyítékaként a kínai meteorológiai hivatal vezetőjét elbocsátották.