Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Illegálisan hatolt be egy amerikai hajó a vitatott kínai vizekre, elkergették

Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina
Ázsia
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az amerikai hadsereg részéről nem érkezett azonnali kommentár.

A kínai hadsereg közölte, hogy egy amerikai hadihajó „illegálisan behatolt” a vitatott kínai vizeken fekvő Spratly-szigetek közelébe, mire a Népi Felszabadító Hadsereg déli parancsnoksága „elkergette”. 

Soron kívül Török-szíriai földrengés: 5261-re emelkedett a halálos áldozatok száma

Tian Junli, a hadsereg szóvivője elmondta, hogy „az amerikai hadsereg akciója súlyosan megsértette Kína szuverenitását és biztonságát” – írja az Al Jazeera.  

Az amerikai hajó, a USS Chancellorsville, egy irányított rakétás cirkáló nemrég áthajózott a Tajvani-szoroson is. Az amerikai hadsereg részéről nem érkezett azonnali kommentár.

A Kína körüli vizek jelentős része vitatott terület

Kína szinte az egész Dél-kínai-tengerre igényt tart, amelyet egy nemzetközi bíróság 2016-ban alaptalannak ítélt. Ezt a döntést figyelmen kívül hagyta, ehelyett mesterséges szigeteket épített és kiterjesztette katonai tevékenységét a tengeren. 

Tian azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „biztonsági kockázatot jelent” a térségben, és azt állította, hogy a USS Chancellorsville kihajózása „újabb vasszigorú bizonyítéka annak, hogy [az USA] hegemóniát gyakorol a Dél-kínai-tenger hajózása és militarizálása terén”.

Hozzátették, hogy a helyszínen tartózkodó kínai csapatok továbbra is „magas készültségben” maradnak.

Az Egyesült Államok elutasította Kína kiterjedt követeléseit az erőforrásokban gazdag vizeken, és az  elmúlt években számos hadihajót küldött át a Dél-kínai-tengerre az általa „hajózás szabadságának” nevezett gyakorlatok során. 

Kamala Harris alelnök a múlt héten a vitatott vizek peremén fekvő Palawanban tett látogatásán azt mondta, hogy az Egyesült Államok nemzetközi kampányt fog szorgalmazni a Dél-kínai-tengeren tanúsított „felelőtlen magatartás” ellen.

„Ki kell állnunk az olyan elvek mellett, mint a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartása, az akadálytalan törvényes kereskedelem, a viták békés rendezése, valamint a hajózás és a repülés szabadsága a Dél-kínai-tengeren és az egész Indo-csendes-óceáni térségben” – jelentette ki az alelnök.