Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $
2022.11.28, hétfő

INFORMÁCIÓK

ÁRFOLYAM

Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

TOVÁBBI LAPOK

Az amerikai haditengerészet beveti a világ legdrágább repülőgép-hordozóját

Fotó: Wikimedia Commons/U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni
not image

Borbély Fanni

2022. október 3. - 17:52

A bevetés nem éles helyzetben fog megtörténni, hanem az Atlanti-óceán térségében egy hadgyakorlat keretében, a művelet célja pedig, hogy demonstrálja az amerikai haditengerészet erejét.

Az Interesting Engineering jelentése nyomán a Tech Times arról számolt be, hogy az amerikai haditengerészet az Atlanti-óceán térségében fogja bevetni legújabb és egyben a világ legdrágább repülőgép-hordozóját.

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

A USS Gerald R. Ford a tervek szerint Norfolkból fog kihajózni az Atlanti-óceánra, hogy műveleteket hajtson végre, majd csatlakozik a szövetségesekhez és partnereihez, hogy aztán közösen erődemonstrációt hajtsanak végre, bemutatva a repülőgép-hordozó mondhatni halálos erejét.

Ezzel együtt a művelet része az is, hogy megerősítsék kapcsolataikat, s bemutassák a repülőgép-hordozó kapacitását a világnak. Az amerikai haditengerészet elsődleges célja, hogy a szövetségesek és a partnerek egyesített erejével egy “konfliktusmentes és békés atlanti régiót teremtsen”.

A műveletben mintegy 9000 fő vesz részt, köztük 20 hajó és 60 repülőgép: a személyzet megannyi országból érkezik, az Egyesült Államokból, Kanadából, Dániából, Finnországból, Franciaországból, Németországból, Hollandiából, Svédországból és Spanyolországból.

A szokásokhoz híven az amerikai haditengerészet legújabb és egyben a világ legdrágább monstruma egy korábbi elnökről kapta a nevét, az Egyesült Államok 38. elnökéről, Gerald Fordról, aki a második világháború alatt szolgált a seregben.

A repülőgép-hordozó egyrészt a legújabb és legmodernebb technikával felszerelt jármű, másrészt pedig a világ legdrágábbja, ugyanis nem kevesebb, mint 13 milliárd dollárba kerül.

Ez az első olyan repülőgép-hordozó, melyet teljes egészében elektromosan működtetnek, ráadásul akár 400 főnél kevesebb személyzettel is képes üzemelni. Ezen felül két továbbfejlesztett A1B atomreaktorral, elektromágneses repülőgép indító-rendszerrel (EMALS), fejlett fegyveremelővel, fejlett rögzítőszerkezettel (AAG) és kétsávos radarral is rendelkezik.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.