Oroszország egyik legkeményebb börtönébe szállítottak át egy volt amerikai tengerészgyalogost

Fotó: Unsplash/Umanoide
not image

Kornis Vivien

2021. július 16. - 18:16

A szovjet kori büntetés-végrehajtási intézeteiről hírhedt Mordvin Köztársaság területén egy másik, kémkedés vádjával elítélt amerikai exkatona is börtönbüntetését tölti.

Egy volt amerikai tengerészgyalogost, aki kilenc év büntetését tölti Oroszországban, pénteken átszállítottak Moszkvából Mordvinföld régiójába, mely kemény, szovjet kori börtönjeiről ismert.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint Trevor Reedet tavaly ítélték el, mert ittas állapotban két moszkvai rendőr életét veszélyeztette, az egykori katona azonban tagadta a vádakat. Reed szerint ítélete egy “egyértelműen politikai alapú” döntés volt, Washington pedig “abszurd színháznak” nevezte a tárgyalását.

Reed fellebbezett, ennek elbírálásáig előzetes letartóztatásban maradt az orosz fővárosban. Fellebbezését elutasították, büntetését a múlt hónapban tartott tárgyalásán a törvényszék helyben hagyta.

“Ma reggel Trevor Reedet elvitték Moszkvából, büntetését Mordvinföld egy börtönkolóniájában tölti” – idézte Alekszej Mernyikovot, a börtönfelügyeleti bizottság egy tagját a RIA hírügynökség. 

Mordvinföld Moszkvától nagyjából 500 kilométerre, keletre fekszik Oroszország európai területén. Paul Whelan, szintén egykori amerikai tengerészgyalogos jelenleg is 16 éves büntetését tölti a régió egy börtönében. Whelant kémkedés vádjával ítélték el, a volt katona mindent tagadott.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Joe Biden amerikai elnökkel múlt hónapban megrendezett csúcstalálkozója előtt kijelentette, hogy nyitott egy fogolycserére. Arról nem derültek ki információk, hogy Whelant vagy Reedet tartalmazhatja-e egy hasonló megállapodás.