Dollár
392,08 Ft
Euró
405,80 Ft
Font
469,75 Ft
Bitcoin
16,986 $

Egyelőre egy volt amerikai elnök sem élte meg azt a kort, mint Jimmy Carter

Fotó: Jimmy Carter volt amerikai elnök az egészségügyi állapotáról tart sajtótájékoztatót az atlantai Carter Központban 2015. augusztus 20-án. A 90 éves Carter egy héttel ezelőtt jelentette be a nyilvánosság előtt, hogy rákja van, amely a májáról átterjedt szervezetének más részeire is. (MTI/EPA/Erik S. Lesser)

Takács Petra

2022. október 2. - 23:39

Minden idők legmagasabb kort megélt korábbi elnökéről beszélhetünk, aki már 98 éves.

Minden idők legmagasabb életkort megélt korábbi amerikai elnöke, Jimmy Carter 98. születésnapját ünnepelte – közölte vasárnap a Carter Center szóvivője. A volt elnök családjával, 95 éves felesége társaságában töltötte az évfordulót szombaton Georgia állambeli otthonában. Jimmy Cartert 1976-ban választották az Egyesült Államok 39. elnökévé a demokrata párt színeiben, 1977 és 1981 között dolgozott a Fehér Házban. Egy elnöki ciklus után Ronald Reagan követte őt a Fehér Házban.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsányék igyekeznek blokkolni az EU-s pénzek megérkezését

Mielőtt politikusi pályára lépett, földimogyoró-termesztéssel foglalkozott, előtte 1946 és 1953 között a haditengerészetnél szolgált, ahonnan hadnagyként szerelt le. 1962-ben választották Georgia állam szenátusának tagjává, 1971-től egy cikluson keresztül az állam kormányzója volt.

Jason Carter, az egykori elnök unokája, a Carter Center igazgatósági elnöke úgy nyilatkozott, hogy az ünnepelt jó erőben van, “igaz manapság már nehezebben veszi a mindennapokat”, de egy programot ezen a hétvégén sem hagy ki, kedvenc baseball-csapata az Atlanta Braves mérkőzésének közvetítését nézi. Nagyapját egy őszinte keresztény emberként írta le, aki ezt életével és örökségével bizonyítja.

“Azzal a hittel tekint 98. születésnapjára, hogy az része Isten tervének vele”, ennek tudata mindenki számára egy szép áldás, hogy békét talált és boldog mindabban, ami volt és ami felé tart – mondta.

Jimmy Carter elnöksége után intézetet alapított a demokrácia eszméjének népszerűsítésére, a Carter Center 40 éve működik Atlantában, Georgia állam fővárosában, a korábbi elnök az igazgatóságában 2020-ig volt tag. Az intézmény deklarált célja a béke, az emberi jogok és az egészség ügyének képviselete világszerte. Jimmy Carter munkáját 2002-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.