Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,30 Ft
Bitcoin
27,139 $

Amerikai börtönbe kerül egy dollármilliós csalás miatt letartóztatott nigériai bűnöző

Fotó: unsplash
Észak-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő

Változatos módszerekkel rázták át az áldozatokat, az egyik csaló nem úszta meg.

Négy év börtönbüntetésre ítéletek egy nigériai férfit, miután részt vett egy online csalássorozatban, mellyel csaknem egymillió dolláros kárt okozott, számolt be róla a Cybernews.

Soron kívül Ilyen időjárás vár ránk vasárnap, nem fogunk fázni

A 31 éves Solomon Ekunke Okpe-ra Malajziában bukkantak rá, ahol letartóztatták, végül kiadták az Egyesült Államoknak, ahol bíróság elé kellett állnia. A férfi és bűntársai 2011 és 2017 között követték el a bűncselekményeket.

Nem válogattak, átvertek mindenkit, akit értek

Hamis számlákkal, otthonról végezhető munkák ígéretével, társkereső oldalakon kicsalt összegekkel verték át áldozataikat – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium az ítélethirdetést megelőzően.

A károsultak között magánszemélyek, bankok, valamint vállalkozások is vannak, az Egyesült Államokon kívül pedig más országokban is tevékenykedtek. Nem csupán pénzt csaltak ki, hanem személyes információkhoz is hozzájutottak, melyekkel szintén visszaéltek.

Az adatok segítségével online profilokat törtek fel, hamis személyazonossággal jutottak nagyobb összegekhez, lopott hitelkártyaadatokkal üzleteltek, amihez képest meglehetősen alacsony a kiszabott büntetés. Okpe mellett egy Johnson Uke Obogo nevű bűnöző is lebukott a bandából, ő mindössze egy év letöltendőt kapott még március 20-án.