Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Amerikai bankcsőd: az ügyfelek megrohamozták a nagyobb bankokat

Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A nagyobb amerikai bankok jelentős forgalomnövekedésről számoltak be a közelmúlt történései nyomán: a lakosság megrohamozta a nagyobb, biztonságosabb bankokat, hogy inkább ott helyezzék el pénzüket.

A Silicon Valley Bank összeomlása nyomán az amerikaiak megrohamozták a nagyobb, és általuk biztonságosabbnak vélt bankokat, hogy inkább ott helyezzék el pénzüket. A Bank of America, a Wells Fargo és a Citigroup is jelentős betétnövekedést tapasztalt, mióta a Silicon Valley Bank múlt héten becsődölt.

Soron kívül Az Újpest szerint kitalált a napokban megjelent Véber György interjú

Ezzel szemben a kis és regionális bankok arról számoltak be, hogy rengeteg ügyfelük vette ki pénzét, noha egy magas rangú pénzügyminisztériumi tisztviselő a hét elején azt mondta a CNN-nek, hogy ez a tendencia enyhült a hirtelen sokk óta. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyi pénz áramlott a nagybankokba, noha az összeg valószínűleg milliárdos vagy tízmilliárdos nagyságrendű.

Csak múlt csütörtökön az ügyfelek 42 milliárd dollárt vontak ki a Silicon Valley Bankból, ezzel pedig a bank teljes készpénzállományát elvették. A szabályozó hatóságok pedig már péntekre be is zárták a bankot, ezzel pedig a Silicon Valley Banké lett az amerikai történelem második legnagyobb bankcsődje 2008 után.

Egy, az ügyhöz közel álló forrás a CNN-nek nyilatkozva megosztotta, az elmúlt hét folyamán a Citi felgyorsította a számlanyitásokat a lakossági banki, a kisvállalati hitelezés és a vagyonkezelés területén is, miközben a Bank of America több mint 15 milliárd dollárnyi (!) új betétet gyűjtött be néhány nap leforgása alatt.

Az ügyfelek valószínűleg azért a nagyobb bankokat rohamozták meg, mert ezeknek nagyobb a mérlege is, így biztonságosabbnak tartják. Ráadásul sokan emlékeznek még 2008-ra, amikor is az amerikai kormány a nagyobb bankok segítségére sietett, így biztosak abban, hogy az ezen pénzintézeteknél elhelyezett betétek biztonságban vannak.