Amerikában a mobilok helyadatait is vizsgálják, hogy megfigyeljék a COVID-19 terjedését

not image

Nagy Noel

2020. április 1. - 18:30

A Wall Street Journal információ szerint a mobilok tartózkodási helyét is forrásként fogják használni a tagállami és szövetségi kormányzatok, hogy jobban fel tudják térképezni a koronavírus járvány terjedését, és ezek nyomán alapos tervet tudjanak elkészíteni annak megfékezésére.

Az anonimizált adatokat arra használják majd fel, hogy megvizsgálják, mely helyszínekre jellemzőek még a tiltások ellenére megtartott közösségi rendezvények, illetve mennyire tartják be az emberek az otthonmaradásra vonatkozó kéréseket.

Az adatgyűjtés a célja, hogy létrehozzanak egy weboldalt, ami 500 különböző amerikai város a helyadatait tartalmazza. A CDC állítólag egy „COVID-19 Mobility Data Network” nevű projekt keretében jut majd hozzá az adatokhoz, amit a Harvard, a Johns Hopkins, a Princeton és több más egyetem hoz létre.

A projekt rendkívül hasznos lehet a helyi hatóságoknak ahhoz, hogy tudomásukra jusson, mely területeken kell beavatkozni legközelebb: például megtiltani az embereknek a közösségi terek látogatását, vagy átvizsgálni azokat az üzleteket, melyek nem tartják be a szigorított előírásokat.

Habár ezek az adatok anonimek, vagyis elviekben nem szabadna, hogy azonosítható legyen a személy, akitől származik, ám ennek ellenére többen is aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy szenzitív adatokhoz is hozzájuthatnak így a hatóságok, amivel sérülne a magánélet védelme.

A versenyfutás, amely során mindent megtesznek, hogy lassítsák a COVID-19 járvány terjedését, vonhat olyan gondatlan következményeket maga után, hogy ezekkel az adatokkal visszaélnek, főleg, ha egyszer véget ér a járvány, és az adatbázisok még mindig működni fognak. Az erre vonatkozó kérdések kapcsán sem a CDC, sem a Fehér Ház emberei nem adtak még választ.