Globális sztrájkkal várják az Amazon alkalmazottjai a Black Friday-t

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 25. - 23:41

Valóban fekete lesz az idei Black Friday az Amazon berkein belül, a cég dolgozói ugyanis 30 országban sztrájkkal készülnek a nagy ünnepre.

A Make Amazon Pay elnevezésű globális munkavállalói koalíciós csoport kitűzött célja, hogy elérjék a kiskereskedelmi óriáscégnél azt, hogy megemeljék a béreket, fizessenek méltányos adót és csökkentsék a bolygóra gyakorolt káros hatásokat – adta hírül az RT portál.

A dolgozók november 26-i tiltakozása várhatóan az Amazon raktárait, adatközpontjait, irodáit és kapcsolt gyárait érinti olyan országokban, mint például az Egyesült Államok, Németország, India és Dél-Afrika.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Az online kiskereskedelmi vállalat alapítója, Jeff Bezos a pandémia csúcspontján rekordbevételre tett szert, ami által az Amazon trillió dolláros céggé vált, miközben a dolgozók ugyanúgy megfeszített tempóban dolgoztak alacsony bérekért, nem mellesleg környezetszennyező stratégia mellett.

Az átlagos Amazon-munkás élete korántsem annyira rózsás, mint Bezosé: a fárasztó munkaidő, a minimális szünetek, a nem megfelelő fizetés és a nem biztonságos munkakörülmények tartoznak a leggyakrabban hangoztatott panaszok közé.

Az elmúlt évben a kiábrándult alkalmazottak számos helyen tiltakoztak, többek között a tavalyi Black Friday során is hasonló globális sztrájkakciót szerveztek, ezen felül a dolgozók elégedetlensége mellett az Amazon több, az Egyesült Államokban, az EU-ban és Kanadában a szabályozó hatóságok által indított trösztellenes szondáztatással is szembesült.