Clouds
21 Budapest
Dollár
372,68 Ft
Euró
398,03 Ft
Font
454,34 Ft
Bitcoin
27,597 $

Amatőr fémdetektoros bukkant rá egy VIII. Henrikhez köthető aranyláncra

TÉMÁK:
#Felfedezés
Fotó: Unsplash/Vaibhav Nagare A kép illusztráció.
Kult
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A lelet olyannyira nagyszabású, hogy az azt felfedező amatőr fémdetektorosnak elakadt a szava, a szakértő pedig, aki megvizsgálta a nyakláncot, két évig kutatott utána eredménytelenül.

A CNN jelentése szerint Charlie Clarke alig hat hónapja vágott bele a fémdetektoros keresésbe, majd 2019-ben az angliai West Midlands régióban, Warwickshire-ben egy arany medálra bukkant, melyen VIII. Henrik király és első felesége, Aragóniai Katalin szimbólumai szerepeltek.

Soron kívül Összefoglaló videón a Real Madrid drámai veresége a Barcelona ellen

A medál egy 75 láncszemből álló aranyláncon függ, melyet egy zománcozott, kéz alakú függesztő láncszemmel erősítettek meg. III. Henrik hat felesége közül Katalin volt az első, aki 1509-ben ment hozzá a királyhoz.

Clarke a CNN-nek nyilatkozva megosztotta, teljesen ledöbbent a felfedezésén, és soha nem is gondolta volna, hogy valaha olyan szerencsés lesz, hogy egy ilyen kincsre bukkanhat. A 300 grammos medál szív alakot formáz, egyik pedig oldalát egy Tudor-rózsa díszíti.

A hátoldalon a H és a K betűk – Henrik és Katalin – egymáshoz kapcsolódnak, s mindkét oldal alján a TOVS + IORS felirat olvasható, a francia “toujours” szójáték, magyarul “mindig”. Clarke amatőr révén egy szakértőhöz fordult a megtalált kincs kapcsán, s végül kapcsolatba lépett a British Museummal, hogy értesítse őket a medálról.

Rachel King, a British Museum kurátora megosztotta, miután a medál beérkezett, a múzeum tudományos elemzést végzett, hogy megállapítsa, valóban Tudor-korabeli medálról van-e szó, vagy csupán egy közönséges másolatról. Az egyik ilyen vizsgálat során pedig legnagyobb meglepetésükre megállapították, hogy a tárgy 1530 előtt készülhetett. A gyönyörű ékszerről készült fotókat ezen a linken lehet megtekinteni.