Kisebb eséllyel lesznek koronavírusosak az allergiások

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. december 8. - 03:45

Jó híreket kaptak az allergiával küzdő betegek, ugyanis bár a tudósok még nem értik, hogy miért, de kisebb eséllyel fertőződnek meg coviddal.

A témában végzett, elsősorban megfigyeléses vizsgálatot tavaly május és idén február között végezték, 15 ezer brit állampolgár bevonásával. A szigetországban négyből egy embert érint valamilyen túlérzékenység, vagyis a betegség előfordulása igen gyakori – olvasható a Health Europa tudományos folyóiratban.

Az önkénteseknek meg kellett adni, hogy pontosan hány évesen, milyen életkörülmények között élnek, hol dolgoznak, valamint a testsúlyukkal, magasságukkal kapcsolatos adatokat is rögzítették, valamint azt is, hogy vannak-e régóta fennálló egészségügyi problémáik, továbbá milyen gyógyszereket szednek.

A vizsgálati időszak alatt 446 személy, vagyis a résztvevők mintegy 3 százaléka kapta el legalább egyszer a koronavírust, és összesen 32-en kerültek kórházba a fertőzés okozta betegség miatt.

Akiknél allergének által kiváltott (atópiás) betegségeket, például ekcémát vagy szénanáthát regisztráltak, 23 százalékkal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy az egyén elkapja a koronavírust. Azoknál pedig, akiknél egy atópiás betegség és az asztma is jelen volt, ez 38 százalékra emelkedett.

Arra egyelőre nem találtak magyarázatot, pontosan mi okozhatja ezt a furcsa jelenséget, de könnyen lehet, hogy főként azért, mert az allergiások sokkal hajlamosabbak odafigyelni az étrendjükre és a védelmi intézkedésekre.