Dollár
428,52 Ft
Euró
421,19 Ft
Font
478,67 Ft
Bitcoin
19,503 $

Önkéntesek a háború idején: az állatok sem maradnak segítség nélkül

Fotó: vitaly_pechkurou / Twenty20

Czinder Tímea

2022. július 6. - 00:48

A Save the Dogs segélyszervezet önkéntesei a háború kitörése óta azon dolgoznak, minél több állatnak és állattulajdonosnak segíthessenek, de nem feledkeznek meg az Ukrajnában sorsukra maradt négylábúakról sem.

Sok szó esik a háború elől menekülő családokról, és bár természetesen a történetük szívszorító, nem szabad elfeledkezni az állatokról sem, akik az emberekhez hasonlóan elveszítették otthonaikat, és képtelenek felfogni a körülöttük zajló eseményeket.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

Szerencsére akadnak önzetlen emberek, akik elhivatottsága olyan erős, hogy személyes életüket félretéve csak azért dolgoznak, hogy segíthessenek; ilyen a Save the Dogs egyesületnek dolgozó Caterina is, aki egyike annak a 40 önkéntesnek, akik készenlétben állva várják az Isaccea határállomáshoz állatokkal érkező menekülőket.

Amikor Caterina önkéntesnek jelentkezett a szervezethez, még azt hitte, otthonából és a milánói bázisról kell majd segítenie, de nem habozott válaszolni a hívásra, amikor április elején kiderült, a román határon lenne szükség a szolgálataira.

„A háborús övezeten át vezető hosszú és nehéz utazástól kimerült emberek hordái érkeztek kompokon, amelyek átkeltek a Romániát és Ukrajnát elválasztó Dunán. Többnyire nők, gyerekek és idősek voltak, sokan utaztak a kedvenceikkel, és hirtelen kellett elhagyniuk otthonaikat, nem volt más lehetőségük.”

Caterina elmondta, azoknak, akik átélték a bombázást, az arcukra van írva a félelem és kétségbeesés, mielőtt még megszólalnának, és rendkívül fontos feladatnak érzi, hogy a pusztítás után megnyugvást nyújtsanak ezeknek az embereknek.

Az önkéntesek igyekeznek minden segítséget megadni az érkezőknek; miközben a gazdi pihen, ők gondoskodnak az állatokról, megetetik, megitatják őket, tágas helyet biztosítanak számukra, ezután pedig állatorvosi vizsgálaton esnek át, ahol útlevelet, védőoltást és mikrochipet kapnak, valamint felszerelést, ami megkönnyíti a rájuk váró további utazást.

Ezek az állatok azonban kimondottan szerencsésnek nevezhetők azokhoz a társaikhoz képest, akik még mindig a háború alatt álló országban kóborolnak; több ezer kutya és macska köszönheti életét a helyi önkéntesek bátorságának, akik golyóálló mellényben kimerészkednek a gyakran taposóaknákkal megszórt utcákra, hogy élelmet és vizet vigyenek számukra.

Ezeknek az embereknek korábban más munkája volt, február 24. után azonban az életük megváltozott, és most ott segítenek, ahol szükség van rájuk. Hála nekik a Save the Dogs már további 4 000 állatnak tudott segítséget nyújtani 100 tonna élelemmel, hogy átvészeljék életük legnehezebb időszakát.

A szervezet munkáját bárki segítheti, aki szívén viseli az állatok sorsát: a Save the Dogs honlapján továbbra is várják az elhivatott önkéntesek jelentkezését, de pénzbeli vagy tárgyi adományokat is szívesen fogadnak, valamint a menhelyen elhelyezett állatok szponzorálására is van lehetőség.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.