Jelentős előrelépést hozhat az állatvédelemben a Parlament elé került törvényjavaslat

Fotó: Unsplash/Scott Walsh
not image

Kornis Vivien

2021. november 12. - 01:44

A Parlament elé került állatvédelmi törvényjavaslat jelentősen szigorítaná az állatkínzás, az állatviadal és a természetkárosítás büntetését. Szigorúan szankcionálná a visszaesőket és a mérgezéses eseteket, amelynek már az előkészülete is büntetendővé válna.

Ha a Parlament elfogadja a törvényjavaslatot, először nyílik lehetőség a szaporítók elleni határozott büntetőjogi fellépésre, emelett szigorúbb szankciókkal, új minősített esetekkel bővülne a büntetőbíróság eszköztára az állatokkal szemben elkövetett cselekmények kapcsán – írja a Hirado.hu

Szigorúan szankcionálnák a különös visszaesőket és állatmérgezéses eseteket, sőt, utóbbinak már az előkészülete is büntetendő lenne. Szemben a jelenleg hatályos három éves maximummal, bizonyos feltételek mellett akár öt év szabadságvesztést is ki lehetne szabni, valamint nem csupán az állatviadal szervezőit, hanem résztvevőit is büntetnék. 

Az előterjesztést széleskörű egyeztetés előzte meg, melyben részt vett a Nemzeti Állatvédelmi Tanács, az Agrárminisztérium, az Igazságügyi Minisztérium, a rendőrség és szakmai és civil szervezetek is. 

Az állatvédelemmel kapcsolatos nemzeti konzultációban részt vevő több mint 260 ezer ember 99,7 százaléka egyetértett azzal, hogy az állatviadalokon jelenlévők is büntetést érdemelnek. A Parlament előtt lévő javaslat szerint velük szemben két évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki. 

Ha az Országgyűlés megszavazza az állatvédelmi törvényjavaslatot, a módosítások nagy része 2022. január 1-jén lép életbe.