Clouds
21 Budapest
Dollár
353,69 Ft
Euró
384,70 Ft
Font
434,16 Ft
Bitcoin
27,564 $

Az alku a vásárló legerősebb fegyvere: erre elég 30 millió a fővárosi ingatlanpiacon

Fotó: illusztráció | unsplash
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Csodákat ne várjunk ennyi pénzből, de egy jó alku sokat segíthet a vásárló helyzetén.

Az elmúlt hónapokban hullámvasútra ült az ingatlanpiac, a tranzakciók száma lecsökkent, az eladók helyett pedig most inkább a vásárlók vannak jobb pozícióban. Ez persze nem azt jelenti, hogy bezuhantak volna az árak, ugyanakkor az alkupozíció sokkal erősebb lehet – írja közleményében a Balla Ingatlan.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

A XIV. és XVI. kerületen alapvetően egyszobás, olykor másfél szobás lakásokat találhatunk 30 millió forintért – jelezte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi szakmai vezetője. Ezek alapvetően “kompromisszumos” lakások, tehát valamilyen paraméterüket vagy paramétereiket tekintve hagynak maguk után némi kívánnivalót.

A normális állapotú és adottságú lakások ára a két kerületben jelenleg pont kicsúszik a 30 milliós összegből, tehát 30-35 milliót kell fizetni értük – tette hozzá. Mivel a paneleknél errefelé nem nagyon található egyszobás, így a garzonok jellemzően nem kerülnek be a 30 millió alatti kategóriába, inkább téglaépítésűeket találunk közöttük. Zuglóban még az úgymond “lepukkant” panelek ára is megüti a 30 millió forintot, nagyon ritkán fordul elő, hogy egy rosszabb állapotú panellakás ára becsúszik ezen összeg alá – jegyezte meg Sebestyén Tamás.

30 milliós összegért a VI., VII., VIII. és IX. kerületekben általában 35 négyzetméteres alapterületig találunk eladó ingatlanokat. Adottságaikat tekintve ezek jellemzően egyszobás, olykor galériával ellátott lakások

Ha a pesti külső kerületekben nézünk körül, akkor a XVIII. kerületben azt látjuk, hogy ott a panellakásoknál egyértelműen a garzonlakások, tehát a 18-27 négyzetméter közötti, egyszobás ingatlanok tartoznak a 30 millió forint alatti kategóriába” – mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

“Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy tapasztalataik szerint a hirdetési árakból akár 10-15 százalékos alku is elérhető az ingatlanok vételekor, így pedig már a másfél szobás panelek eladási ára is megközelíti a 30 milliós határt. A 30 millió alatti kategóriába tartoznak még a házrészek is, melyek alapterülete 30-45 négyzetméter között változik. Ezek egy, de legfeljebb kétszobás ingatlanok.