Dollár
395,98 Ft
Euró
403,24 Ft
Font
477,71 Ft
Bitcoin
23,520 $

Alkotmányba foglalná Franciaország az abortuszhoz való jogot

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 26. - 13:03

Az Egyesült Államokban kikerült a szövetségi állam hatásköréből az abortusz kérdése, Franciaországban viszont alkotmányos joggá tennék az abortuszhoz való jogot. 

A Washington Post arról számolt be, hogy Emmanuel Macron francia elnök párttársainak egy csoportja javaslatot nyújtana be, hogy az abortuszhoz való jogot beleillesszék az ország alkotmányába – írja a 24.hu

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: Kijev hatalmas veszteségeket rejteget a nyilvánosság elől

Egy törvény már született az abortuszhoz való jogról 1975-ben az országban, de Marie-Pierre Rixain, a Mozgásban a Köztársaság párt képviselője azt mondta, hogy „amennyiben ez bekerülne a francia alkotmányba, az megerősítené az abortuszhoz való jogot a jövő generációi számára”. 

Hozzátette, hogy „ami máshol történt, az nem történhet meg Franciaországban”. 

A törvényjavaslat tartalmazna egy olyan rendelkezést, amely „lehetetlenné tenné, hogy bárkit megfosszanak a terhesség önkéntes megszakításának jogától”.

Aurore Berge, a Macron-párti frakció vezetője kijelentette a Nemzetgyűlésben, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntése az abortuszjog visszavonásáról „katasztrófa a nők számára szerte a világon”.

A döntésre Macron elnök is reagált, aki szolidaritását fejezte ki az amerikai nőkkel, és úgy fogalmazott, hogy „az abortusz minden nő alapvető joga. Meg kell védeni.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.