Dollár
426,92 Ft
Euró
423,11 Ft
Font
483,21 Ft
Bitcoin
20,076 $

Miért növeli az alkoholfogyasztás a rák kialakulásának esélyét?

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. október 3. - 18:14

Már régóta tudjuk, hogy a rákbetegségek egyik előidézője lehet a túlzott alkoholfogyasztás, tudományos módszerekkel azonban nemrégiben sikerült csak bizonyítani az elméletet.

A The Lancet Oncology tudományos folyóiratban közzétett széleskörű tanulmányban összesen 740 ezer rákos beteget vizsgáltak meg, akiknek szinte az összes adatát és meglévő alapbetegségeit feljegyezték.

Kiderítették, hogy az alkohol egyértelműen hozzájárult a daganatos megbetegedések kialakulásához, de vajon melyek azok a tényezők, amelyek növelhetik a rizikót?

A májat tönkrevágó toxinok számítanak onkológiai szempontból az első számú károsító tényezőnek, hiszen ezek a méreganyagok kizárólag alkohol lebomlásával termelődnek, és akár DNS-mutációkat is okozhatnak. Ha szeszes italt fogyasztunk, a májunk acetaldehiddé bontja az etil-alkoholt, ami rendkívül erélyes toxinnak számít, és a genetikai hibák gerjesztése révén daganatos megbetegedést idézhet elő.

Az immunrendszerünk is támadásba lendül a behatoló toxinokkal szemben, és ALDH2 nevű enzimeket termel, ami segít abban, hogy ezeket a mutációkat helyrehozza, ezáltal megelőzze a további génkárosodásokat.

Mivel a világ lakosságának 8 százaléka ALDH2-hiányban szenved, ezért esetükben sokkal nagyobb a rák kialakulásának kockázata rendszeres alkoholfogyasztás mellett, így gyakorlatilag száz emberből nyolcnál azért fordulnak elő daganatos rendellenességek, mert fennáll e deficiencia eshetősége.

Gondolhatnánk, hogy a száj-, gége- és gyomorrák kialakulásának esélye nagyobb az alkoholfogyasztók körében, hiszen a méreganyag közvetlenül érintkezik ezekkel a szervekkel, azonban a vérben felszívódva szinte bármelyik testrészünket képes károsítani. Kutatók felfedezték, hogy azok a nőknél, akik rendszeresen isznak alkoholt, gyakoribb a mellrák előfordulása, mivel alkoholfogyasztás során túltermelődik szervezetükben az ösztrogén, ami szintén rákkeltő lehet.

Egyetlen megoldás tehát az, ha mértékkel iszunk, ha pedig azt vettük észre magunkon, hogy egyre gyakrabban nyúlunk alkoholos italok után, keressük fel orvosunkat vagy pszichológusunkat, akik segíthetnek a probléma kezelésén.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.