Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Tíz évre börtönbe küldenek egy volt miniszterelnököt

Kombókép Ahmed Ujahja (b) és Abdel-Málik Szellál volt algériai miniszterelnökökrõl, akiket 2019. december 10-én korrupció vádjával börtönbüntetésre ítélt az algériai bíróság. Ujahja a 15 év börtönbüntetés mellett 16 ezer dolláros (csaknem 5 millió forint), Szellál pedig 12 év börtönbüntetés mellé 8 ezer dolláros (körülbelül 2 millió forint) pénzbírságot is kapott. Mindketten Abdelaziz Buteflika államfõ ideje alatt töltötték be a miniszterelnöki tisztséget. MTI/EPA/Mohamed Messzara
not image

Takács Petra

2021. október 18. - 16:27

Nem fogadták el Ahmed Ouyahia volt algériai miniszterelnök fellebbezését, így jogerőre emelkedett az elsőfokú bíróság által kiszabott 10 éves börtönbüntetése.

Ouyahia egy korrupciós botrány miatt került a vádlottak padjára és az algériai bíróságok meg is állapították felelősségét.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

Ouyahia még egy korábbi tárgyaláson elismerte, hogy aranyrudakat kapott különböző közel-keleti üzletemberektől, amelyeket utána a feketepiacon haszonnal továbbadott.

A volt kormányfő ezzel 2.6 millió dollárt érő haszonra tett szert, amelyeket után visszaforgatott különböző politikai kampányokba.

Az ügyben szintén érintett volt Algéria egyik legnagyobb üzletembere, Mourad Oulami is, aki szintén 10 éves börtönbüntetést kapott – írja a Middle East Monitor.

Rajta kívül még ugyanazon tárgyalás keretében elítélték Youcef Yousf korábbi algériai energetikai minisztert, ő némileg enyhébb, hároméves börtönbüntetést kapott.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.