Áldatlan állapotok uralkodnak a besorozott orosz katonák körében

Újoncok buszra szállnak egy szentpétervári sorozóirodánál 2022. október 4-én. Az orosz védelmi miniszter szerint több mint 200 ezer embert soroztak be az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében. MTI/EPA/Anatolij Malcev
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Több megdöbbentő felvétel is felkerült az internetre, melyeken látható, hogy a nemrég elrendelt részleges mozgósítás nyomán frissen besorozott orosz katonák milyen vállalhatatlan körülmények között kénytelenek élni, sok esetben magukat kell ellátniuk felszereléssel.

Számos fotó és videó jelent meg a közösségi médiában, melyek tanúsága szerint a Putyin által szeptember végén elrendelt részleges mozgósítás keretében besorozott orosz katonák áldatlan állapotok közepette kénytelenek teljesíteni szolgálatukat.

A Napi.hu a Moscow Times beszámolója nyomán azt írja, a Putyin által szeptember végén elrendelt mozgósítás keretében besorozott orosz katonák embertelen körülmények között kénytelenek élni, beszámolóik szerint a tisztek tisztességtelenül bánnak velük, de még elegendő fegyver sem áll rendelkezésre, hogy mindenkinek meglegyen a szükséges felszerelése.

A futótűzként terjedő felvételeken látszik, hogy az újonnan besorozott orosz katonáknak nemhogy ágyuk, de még matracuk sincs és a földön alszanak; korszerűtlen fegyvereket kapnak, az egyik videón pedig hallható, amint valószínűleg egy tiszt közli, hogy saját maguknak kell megoldaniuk az ellátást.

Egy másik felvételből pedig kiderült, 500 embert vezényeltek az orosz-ukrán határtól nem messze fekvő Belgorodba, mindezt anélkül, hogy az érintetteket előzetesen értesítették volna, de még azt sem tudták, hogy hová akarják őket küldeni.

„Senkinek sem kellünk!” – hallatszik a felvételen, eközben pedig katonai egyenruhás emberek láthatók a háttérben lévő vasúti vagonban.

Embertelen körülmények

A videóban a kamera mögött álló hang hozzáteszi, „egy hete állati viszonyok között élünk”, hozzátéve, hogy sem pénzt, sem anyagi támogatást nem kaptak, mióta be kellett vonulniuk.

„Elképesztő összeget költöttünk csak arra, hogy ellássuk magunkat élelemmel, nem beszélve a munícióról”

– mondta a kamerás férfi.

Az Insider egy korábbi riportjából az is kiderült, hogy a katonák feleségeit arra kényszerítették, hogy 2500 dollárnak (egymillió forint) megfelelő összeget fordítsanak arra, hogy a besorozott férjeiknek legyen felszerelése – mindez azért is rendkívül furcsa, mert a hatályos törvények szerint illegális, hogy a katonák saját maguk gondoskodjanak felszerelésükről.

Mióta Putyin szeptember végén elrendelte a részleges mozgósítást, hat halálesetről számoltak be, de nem a tüntetéseken: két besorozott katona szívinfarktust kapott, egy 46 éves férfi öngyilkosságot követett el, egy katonát elengedtek májzsugora miatt, de hazaérve belehalt a betegségbe, két további katona esetében pedig nem tudni a halálokot. Nyugati szakértők még mindig úgy vélik, hogy a részleges mozgósítás keretében besorozott tartalékosok közül sokan veszítik majd életüket a harctéren.