Dollár
421,91 Ft
Euró
408,07 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
19,195 $

Dübörög az albérletpiac, az egyetemisták/főiskolások érezhetően feljebb lökték a számokat

Fotó: Unsplash/Steven Ungermann
not image

Takács Petra

2022. augusztus 4. - 08:20

Talán senkit nem lep meg, hogy a korszerű, alacsony energiafelhasználású lakások magasabb áron adhatók bérbe.

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése nyomán felélénkült az albérletpiac júliusban; országosan átlagosan 10 százalékkal nőtt a kereslet, míg a kínálat Budapesten 14 százalékkal, a megyeszékhelyeken pedig 16 százalékkal emelkedett – áll az ingatlan.com szerdai összefoglalójában.

Soron kívül Fürjes Balázs: a futball hazatér, Magyarország újra csúcsra érhet (videó) 

A társaság kiemelte, hogy az új rezsiszabályok miatt a korábbi évekhez képest is nagyobb árelőnnyel adhatók ki a korszerűbb lakások. Az albérletpiaci csúcsidőszak a ponthatárok kihirdetésével vette kezdetét, de augusztus közepén újabb lökést kaphat a kereslet. Akkor derül ki a hallgatók számára, hogy lesz-e a következő tanévben kollégiumi férőhely – mutatott rá a közleményben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kereslet felfutásával párhuzamosan bővült a kínálat, Budapesten 14 százalékkal, a megyeszékhelyeken 16 százalékkal több lakóingatlant kínáltak a tulajdonosok, így több mint 10 500-nál jár a bérlőre váró lakóingatlanok száma.

Az ingatlan.com összefoglalójából is kiderült, hogy a korszerű, alacsony energiafelhasználású lakások magasabb áron adhatók bérbe. Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten az új építésű, újszerű vagy korszerűsített albérletek átlagos bérleti díja július utolsó napjaiban 200 ezer forint volt, szemben a közepes állapotban lévő lakásokra jellemző 150 ezer forinttal.  

A fővároson belül azonban jelentős eltérések láthatóak, az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező XIII. kerületben az árelőny mindössze 15 ezer forint, és a közepes állagú ingatlanokért is 185 ezer forintot kértek a bérbeadók.  

A korszerű lakások átlagos bérleti díja Szegeden 149,5 ezer Debrecenben 148 ezer forint, amely mintegy 60 ezer forinttal magasabb, mint a kevésbé hatékony lakásoké. Pécsett 120 ezer, illetve 140 ezer volt a kínálati ár a hasonló lakásoknál. Az ingatlan.com elemzésében arra hívják fel a bérlők figyelmét, hogy szerződéskötés előtt érdemes tájékozódni a bérlőjelölteknek a lakás pontos energiafogyasztásáról és  a közös költségről.

(MTI)