Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Erősödik az Airbnb-piac, a fővárosi ingatlanárak ismét emelkedni kezdtek

Fotó: jkbrzt / Twenty20

Czinder Tímea

2022. június 13. - 18:16

Míg a jól felszerelt belvárosi lakások szinte eltűntek a piacról, a bérlők között erősödött a verseny, akár 163 000 forintot is kifizetnek egy kiadó lakásért.

Ahogyan a turizmus erősödni, a kínálati oldal pedig szűkülni kezdett, rekordméretű emelkedés történt a budapesti lakásbérleti díjak terén. A Rentingo elemzése szerint múlt hónapban átlagosan 172 000 forintot kértek egy kiadó lakásért, ami a járvány előtti szintnél is magasabb, az egy évvel ezelőtti árakhoz képest pedig 19,3 százalékos emelkedést jelent.

Soron kívül Visszautasítják az oroszok a vádakat: nem lopnak áramot a zaporozsjei atomerőműből

„A Budapestre érkező turisták egyre nagyobb száma miatt a belvárosi ingatlanok egy része folyamatosan tér vissza az Airbnb-piacra: gyakorlatilag eltűntek a hosszú távú bérleti kínálatból a jól felszerelt belvárosi lakások”

– írta a közlemény.

Miután az átlagos jövedelem jelentősen növekedett az elmúlt két évben, a fizetési hajlandóság is nagy mértékben emelkedett, ami miatt a bérlői verseny is fokozódott; az elérhető lakásokért akár rekord összeget, 163 000 forintot is hajlandók fizetni – olvasható a Napi cikkében.

Legnagyobb kereslet a kiadó ingatlanok iránt Újbudán és Angyalföldön van, azaz a XI. és XIII. kerületben, de népszerű még Erzsébetváros, Ferencváros és Zugló is. Ez az öt kerület teszi ki a fővárosi ingatlanpiac felét, jellemzően 3 400 – 3 500 forintos bérleti díjért négyzetméterenként.