Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Elmondta az államtitkár, miért nem támogatja a kormány a feltétel nélküli alapjövedelmet

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 25-én. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd
not image

Takács Petra

2021. május 27. - 05:25

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, a feltétel nélküli alapjövedelem és káoszt okozna, a kormánynak inkább az a célja, hogy aki dolgozni akar, az munkát tudjon találni.

“El tudják önök képzelni, hogy mi lenne, ha minden magyar állampolgár havonta feltétel nélkül, mindentől függetlenül rendszeresen pénzt kapna?” – tette fel a kérdést Schanda Tamás a videóban, hozzáfűzve, ráadásul úgy, hogy az alapjövedelem nem lenne semmilyen más követelményhez kötve, például a rászorultsághoz.

Soron kívül Döntött a finn kormány, nem látják szívesen az oroszokat 

“Önök szerint mi történne, ha mindenki úgy döntene, inkább elvan az igyenpénzből, nem dolgozik és nem akar munkát keresni?” – folytatta Schanda Támás, aki szerint erre a válasz a káosz.

Jelezte, hogy a feltétel nélküli alapjövedelmet sokan az eddigi szociális juttatásaik helyett kapnák, így sok célzott szociális program szűnne meg, ami hátrányos. “Ha bevezetnénk, az állami kiadások jelentősen megemelkednének, ami adóemelésekhez és az ország eladósításához vezetne. Szerintünk a szegénységből való kiemelkedést a munka segíti” – hangsúlyozta a politikus.    

Hozzátette, a kormány célja, hogy aki akar és tud dolgozni, az találjon magának munkalehetőséget.

Schanda Tamás szerint az “ingyenpénz” bevezetése kedvezőtlenül hatna az ország versenyképességére, és beláthatatlan társadalmi hatásai lennének.

Emlékeztetett, mások már próbálkoztak a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésével: a finn kormány kísérletében egy véletlenszerűen kiválasztott csoport minden hónapban megkapta az alapjövedelmet. A kísérlet azonban nem váltotta be a foglalkoztatottság növeléséhez fűzött reményeket, így a finn kormány úgy döntött, hogy nem folytatja tovább.

“Az alapjövedelem tehát igazságtalan, mert mindenkinek járna, annak is, aki nem szorul támogatásra; álságos átverés, hiszen azok, akik valóban rászorulnak a támogatásra, nem kapnának sokkal több pénzt, mint amennyi a mostani rendszerben is jár nekik” – emelte ki az államtitkár.

Hozzátette, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem azért is igazságtalan, mert elvesz azoktól, akik keményen dolgoznak és lehetővé teszik, hogy azok kapják, akik nem is akarnak dolgozni.

Forrás: MTI

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.