Aki egyetemre készül és még nem talált albérletet, annak érdemes sietnie

Fotó: Unsplash/Leon Seibert
not image

Borbély Fanni

2021.július.22 - 21:32

Ma este hirdetik ki a felvételi ponthatárokat, az albérletek árai viszont rohamosan emelkednek, így annak, aki még nem talált albérletet, érdemes sietnie.

A felvételi ponthatárok kihirdetésével együtt megkezdődik a roham az albérletekért. Az ingatlannet.hu statisztikai adataiból kiderült, hogy júniusban hol tartottak a nagyobb egyetemi városok kiadásra kínált lakásainak átlagárai.

Egy átlagos, 50 m2 alapterületű kiadó lakást tekintve a júniusi statisztikai adatok alapján ennek Budapesten közel 160 ezer forint, Veszprémben 123 ezer forint, Debrecenben 120 ezer forint volt az átlagos bérleti díja. A három legdrágább albérletárat produkáló egyetemi város Győr, Pécs és Szeged 105-110 ezer forintos átlagárral.

Kecskeméten ugyanennek az albérletnek a június havi átlagára nem érte el a 100 ezer forintot. Az ingatlannet.hu által vizsgált nagyobb egyetemi városok közül a legolcsóbban Nyíregyházán és Egerben lehetett albérlethez jutni, megközelítőleg 87-90 ezer forintos átlagáron.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint a következő hónapokban néhány százalékos drágulással számolhatunk, ami leginkább a nagyobb városokat és a fővárost érintheti. Az augusztus minden évben egy erős hónap a bérleti piacon a felvételik miatt, bár a tavalyi év a járvány miatt kivétel volt ez alól, idén ismét magasabbak lehetnek a bérleti díjak.

Persze a drágulás kizárólag akkor fog kitartani, ha nem robban be a koronavírus negyedik hulláma, ekkor ugyanis ismételten áresésnek lehetünk majd tanúi az online oktatás és home office visszatérése, illetve a turizmus visszaszorulása miatt.