Clouds
21 Budapest
Dollár
360,11 Ft
Euró
391,17 Ft
Font
443,46 Ft
Bitcoin
23,206 $

Ajándékokat osztogatott egy mexikói drogkartell, az elnök óva intette a népet

Fotó: Hívők a mexikóvárosi Guadalupei Miasszonyunk székesegyházhoz vonulnak 2022. december 11-én, a Guadalupei Szűzanya másnapi ünnepére készülve. MTI/AP/Ginnette Riquelme
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Andres Manuel Lopez Obrador szerint nem ez az első eset, hogy a bűnbandák efféle tevékenységekkel próbálják manipulálni az embereket.

Mondhatnánk, hogy egyfajta karácsonyi hangulat kapta el a mexikói Jalisco drogkartell tagjait, ugyanis ünnepi figurákkal és fényekkel díszítették fel a teherautóikat, amelyekkel aztán keresztül hajtottak Guadalajara városán, játékokat és ételeket osztogatva.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A december 21-én történt esetről néhány felvétel is megjelent az interneten, az egyiken pedig egy járókelő azt kérdezte, „a kormány miért nem teszi meg ezt értünk?”, miután a tagok hangsúlyozták, hogy mindez „R. R.”, a banda egyik vezérének érdeme.

Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök szerint nem ez az első eset, hogy a kartell ehhez hasonló dologgal próbálkozik a helyi lakosság támogatásának elnyeréséért, majd felhívást intézett az ország polgáraihoz, hogy ne fogadják el ezeket az ajándékokat – írta az SCMP.

„2010 óta többször is előfordult, hogy a kartell karácsonyi ajándékosztást tartott Tamaulipasban, amely által nyilvánvalóvá vált, hogy a bűnbandák a közösségre igyekeznek támaszkodni, emberi pajzsként használva őket”

– mondta.

Állítása szerint efféle tevékenységekkel próbálják manipulálni az embereket, hogy melléjük álljanak és megvédjék őket, s erre már többször is volt példa korábban, mint amikor az üzemanyaglopással foglalkozó bandák megengedték a helyieknek, hogy benzint lopjanak a megfúrt csővezetékekből.