Agyleolvasó eszközzel kimutatható, kibe vagyunk szerelmesek

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021.június.10 - 13:56

Egy vadonatúj, agyhullámokat detektáló komputer interfészrendszerrel elérhető, hogy különböző neurális aktivitási minták szerint beazonosítsa érzelmeinket az alapján, bizonyos arcok nézése milyen változásokat vált ki belőlünk.

Ezeket a neurális mintákat később egy algoritmus összehasonlítja a már meglévő adatokkal, amelyeket más személyek vizsgálata során rögzítettek, így a gép könnyedén meg tudja állapítani, mely egyének arca tetszett számunkra a legjobban.

A Koppenhágai Egyetem által publikált tanulmányból kiderült, hogy az eszközt nem csupán érzelmi világunk megismerésére, hanem orvostudományi szempontból fontos neurológiai állapotfelmérésre is alkalmazni lehet, amivel akár az álomminták és a különböző alvási szokások is megfigyelhetők.

A neurális adatok begyűjtésével akár olyan algoritmus által generált javaslati listát is létrehozhatnak, ami később egy applikációhoz kötve ajánl nekünk zenéket, videókat, filmeket vagy akár reklámokat aszerint, éppen milyen hangulatban vagyunk, vagy milyen nőket, illetve férfiakat preferálunk.

A mesterséges intelligencia betáplált programja képes volt előrejelezni, nagyjából milyen formájú arcok váltottak ki a kísérleteken részt vevő önkéntesekből undort, semlegességet és gyönyört, így lényegében előre meg tudták mondani, hogy kiket tarthat majd egy adott személy vonzónak.

Mindezeknek köszönhetően a preferenciák meghatározása sokkal egyszerűbb feladat lehet a közeljövőben, mivel különféle közvélemény-kutatások helyett egyenesen az agyból olvashatják le, éppen milyen dolgokat szeretünk.