Komoly bejelentések várhatóak a műtrágya-ügy kapcsán

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 30. - 23:31

Nagy István agrárminiszter egy sajtótájékoztatón bejelentette, múlt héten minden hazai műtrágya-előállítóval tárgyalt, és a magyarországi szükséglet fedezésének mikéntjéről e hét végén várható közlemény.

Az MTI tudósítása szerint Nagy István újságíró kérdésekre válaszolva elmondta, hogy asztalra kell tenni annak a lehetőséget, hogy állami vagy magánvállalkozásként olyan műtrágya-előállítót hozzanak létre, amely az ország stratégiai ellátását biztosíthatja.

Az agrárminiszter múlt héten minden hazai műtrágya-előállítóval tárgyalt és a magyarországi szükséglet fedezésének mikéntjéről e hét végén várható bejelentés. „Ha kell, akkor importból is, de lesz elég műtrágyatette hozzá.

Az Agrárminisztérium (AM) most azon dolgozik, hogy számszerűsítse, mennyi pénzzel károsította meg Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a magyar gazdákat – tájékoztatott Nagy István.

Az Agrárminisztérium (AM) most azon dolgozik, hogy számszerűsítse, mennyi pénzzel károsította meg Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a magyar gazdákat – tájékoztatott Nagy István.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a többi között arról beszélt, hogy a földgáz árának tízszeresére emelkedése mellett “kartellezés is rombolta” a műtrágyapiacot Magyarországon.

Szavai szerint nem véletlenül szabott ki a GVH rekordmagas büntetést a Nitrogénművek Zrt.-re és vállalatcsoportjára. A műtrágya a mezőgazdaságban nem megkerülhető inputanyag, “a nitrogénműtrágya a növények üzemanyaga”. A magasabb input-költség előbb-utóbb a fogyasztók pénztárcáját is károsítja, “és bizony ez is történt” – hívta fel a figyelmet.  

Jakab István, a Magosz elnöke beszámolt arról is, hogy a helyzet miatt a tavaszi fejtrágyázás csak részben biztosított, ami komoly hozamkiesést okozhat a gazdáknak.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A Nitrogénművek Zrt. múlt héti közleményében visszautasította a korábban a szaktárca, illetve a NAK utalásait az állami beavatkozás szükségességét arra hivatkozva, hogy a vállalat teljes kapacitáson működik és csak a magyar piacon nem értékesíthető mennyiséget viszi exportra.