Dollár
391,19 Ft
Euró
411,27 Ft
Font
477,35 Ft
Bitcoin
16,827 $

Aggódik a Jobbik a postákért, a Fideszt kérdezik

Fotó: Dudás Róbert, a Jobbik képviselõje azonnali kérdést tesz fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. november 2-án. MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Jelenleg csaknem 1250 településen működik mobilposta, nagy részük beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ahogy a postapartneri kapcsolatok is. 

Dudás Róbert (Jobbik) a posták bezárásáról azt mondta: mindenki a megoldást keresi, kivéve a magyar kormányt. 

Soron kívül Putyin elhúzódó háborúra számít, de nem rendel el újabb mozgósítást

Emlékeztetett: már két javaslattal is élt a kis posták megtartása érdekében, ám a kormányoldal mindkettőt lesöpörte. Azt is, hogy a posta köteles legyen hivatalt üzemeltetni minden 500 főnél nagyobb településen, de azt is, hogy a Szerencsejáték Zrt. nyújtson támogatást a postáknak.  

Felszólalásában az ellenzéki képviselő egy harmadik javaslattal is élt: az önkormányzatok számos helyen vennék át a posták üzemeltetését, ennek költségeit azonban csak kevesen tudják átvállalni. Ha a magyar állam nem tudja támogatni a veszteséges állami postát, az önkormányzatokat kötelessége támogatni – jelentette ki.     

A Fidesz más módon oldaná meg a posták problémáját

Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár kijelentette: másban látják a magyar postával kapcsolatos teendőket. A posta előtt szerinte két fő feladat van: a korszerűsítés, valamint egy háborús infláció okozta helyzet miatti jelentős energiaáremelkedés. 

A Magyar Posta a kezdetekkor nem egy önálló rendszer volt, hanem a Kárpát-medencére kiterjedő hálózat csonka töredéke – elevenítette fel. A kis posták bezárásáról szólva azt mondta: jelenleg csaknem 1250 településen működik mobilposta, nagy részük beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ahogy a postapartneri kapcsolatok is. 

Mintegy 20 milliárd forintnyi energiatöbbletköltséget kell kezelni – ismertette az államtitkár. Amíg nem látható a háborús infláció mérséklődése és az energiaárrobbanás következménye, tavaszig 366 posta működését szüneteltetni kell. Ha azonban az önkormányzatok átvállalják a költségek felét, lehetőség lesz ezek üzemeltetésére – közölte. 

(MTI)