Aggasztó jelenségre lettek figyelmesek a védőoltás beadása után

London, 2020. március 26. Biztonságos távolságra sorakoznak egymástól a vásárlók egy londoni üzlet előtt 2020. március 26-án. Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány miatt a lakosság csak az alapvető szükségleti cikkek és gyógyszerek beszerzése, valamint napi egy szabadtéri testmozgás céljából léphet ki az utcára, illetve akkor, ha orvosi segítségre van szüksége. A munkába járás továbbra is lehetséges, de csak azoknak, akik kiemelt fontosságú területeken dolgoznak és otthoni munkavégzésük nem megoldható. MTI/EPA/Neil Hall
not image

Kulcsár Péter

2021.március.3 - 06:03

Brit kutatók legújabb tanulmányuk során kiderítették, hogy azok az emberek, akik egyszer már átestek a covid elleni vakcinán, megengedőbbek magukkal és környezetükkel szemben.

A University College London viselkedéselemző professzora, Susan Michie elmondta, a vakcinációs program terjedése jelentősen befolyásolta az emberek hozzáállását a járványhoz – adta hírül a The Guardian.

Különböző közvélemény-kutatásokból, valamint az átoltottság szempontjából világvezető Izraelből származó adatokból egyértelműen kimutatható, hogy az oltóanyag beadását követően egyre többen térnek vissza a normális kerékvágásba, holott ezt a viselkedést még nem indokolná a jelenlegi járványhelyzet.

“Az izraeli felmérések alapján látszik, hogy az emberek már nem tartják magukat annyira szigorúan az előírásokhoz, mint azt korábban tették, és eléggé magas a szabályok elutasítása, valamint a közösségi távolságtartás elhagyása” – magyarázta Michie.

A szakember hozzátette, sokan úgy gondolják, a két dózis Pfizer- és Moderna-vakcinák után szabadon élhetnek, immunisabbak embertársaiknál, miközben tudományos bizonyítékokat még nem találtak arra, hogy a védőoltások milyen mértékben védik meg a fertőzéstől az arra fogékonyakat.

“Nagyon fontos mindenkit oltásra buzdítani, egyúttal azt is tudatosítaniuk kellene, hogy a vakcina egyedül nem oldja meg a problémát, hiszen addig nem lehet újranyitni az országot és feloldani a korlátozásokat, amíg az emberek fittyet hánynak az óvintézkedésekre” – figyelmeztetett Michie.

Az Egyesült Királyságban jelenleg stagnál a koronavírus-fertőzöttek növekménye, miközben javában zajlik az oltakozás. Ha minden a mostani tempóban folytatódik tovább, akkor elképzelhető, hogy tavasz végén, nyár elején már nemcsak a veszélyeztetett korcsoporthoz tartozó betegek, hanem a brit állampolgárok közül bárki igénybe veheti a vakcinákat.