Clouds
21 Budapest
Dollár
376,61 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
459,06 Ft
Bitcoin
28,341 $

Aggasztó a helyzet: már csak vésztartalékra tudnak félretenni a magyarok

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A magyar válaszadók 42%-a váratlan kiadásokra, 12%-a pedig arra készül fel, ha elvesztené a munkáját vagy a jövedelmét.

Az elszálló infláció miatt az utóbbi időben jelentősen megnőttek a magyar és az európai fogyasztók kiadásai (bár erre vonatkozóan úgy tűnik, lassan fellélegezhetünk), s a kialakult helyzet nem volt túl jó hatással a megtakarításokra.

Soron kívül Megkötözve, egy bevásárlókocsiban találták meg egy eltűnt nő holttestét

Az Intrum 2022-es Európai Fogyasztói Fizetési Felmérésének (ECPR) eredményeiből kiderült, hogy egy átlagos európai fogyasztó jövedelme viszonylag kis részét, kevesebb, mint 20%-át tudja félretenni, ám a magyarok számára ez is nehézséget jelent.

A tavalyi év második felében a magyar válaszadók 31,4%-a állította, hogy a hónap végére semmi pénze nem marad, de a lengyelek 27%-a, a románok 24%-a, a szlovákok 20%-a, illetve a csehek 14%-a is hasonlóképp nyilatkozott.

Ám ez nem a 2022-es gazdasági nehézségek hatása, mivel az azt megelőző évben is hasonlóak voltak az arányok, sőt, az európai országok átlagát nézve nem romlottak jelentősen a megtakarítási képességek – írta a Napi.hu.

A magyarok főként ugyanarra gyűjtenek

Azok a magyar fogyasztók, akik félreteszik a jövedelmük egy részét, főként ugyanarra gyűjtenek, mint korábban: 42% váratlan kiadásokra, 12% pedig arra készül fel, ha elvesztené a munkáját vagy a jövedelmét.

2021 óta csökkent azoknak az aránya, akik lakásra gyűjtenek (8,5-ről 6%-ra), vagy gyermekeik, unokáik számára tesznek félre (12-ről 9%-ra), de az kicsit sem meglepő, hogy háromszorosára (10%-ra) nőtt azok aránya, akik kifejezetten egy recesszióra felkészülve tesznek félre.

A magyar válaszadók több mint harmada (35%) kevesebb, mint egy hónapnyi jövedelmének megfelelő megtakarítással rendelkezik, s 29%-nak egy hónapra, 19%-nak pedig legfeljebb 3 hónapra lenne elegendő a félretett pénze.

A magyar fogyasztók mintegy kétharmada továbbra is képes megtakarítani, még ha nem is annyit, mint amennyit szeretne, s ez azt jelenti, hogy enyhén csökkent a megtakarítások mértéke, ahogy a kiadások növekedtek.