Aggasztó adatok láttak napvilágot a magyar nyugdíjasok egészségi állapotáról

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az idősek több mint felének romlott kisebb-nagyobb mértékben az egészsége az elmúlt egy évben, 33% pedig további egészségromlásra számít idén.

A Pénzcentrum friss kutatása szerint 2022-ben minden 6. magyar nyugdíjasnak problémát okozott a mindennapokban a rossz egészségi állapota, ám ez az arány csaknem 20%-ra nőtt 2023-ban, vagyis immár minden 5. idősnek komoly gond van az egészségével.

Emellett az is kiderült, hogy a nyugdíjasok több mint felének romlott kisebb-nagyobb mértékben az egészsége az elmúlt egy évben, 33% pedig további egészségromlásra számít idén, s a válaszadók mindössze 4%-a érezte tökéletesnek a fizikai egészségét.

További 26,9%-nak csak néha voltak egészségügyi panaszai, míg 28,3% úgy érezte, hogy nem a legjobb az egészsége, de szerencsére nem okoz mindennapi gondokat, vagyis összesen 59,2% gondolja azt, hogy nincs különösebb oka panaszra ezen a téren.

Borsodban, Szabolcsban és Komáromban a legrosszabb a helyzet

Ám az meglehetősen aggasztó adat, miszerint a megkérdezettek 19,6%-a azt jelölte meg válaszként, hogy mindennapi nehézséget jelent számára a rossz egészségügyi állapota, s az arányuk tavaly óta (16,4%) emelkedett is.

Azok aránya, akiknek mindennapi problémát jelent, hogy nehezen birkóznak meg az érzéseikkel, napi teendőikkel, 7,2-ről 8,9%-ra nőtt. Illetve mindössze 2,6% számolt be az egészsége javulásáról, míg 39,1% nem tapasztalt változást, 57,5% pedig azt tapasztalta, hogy az egészsége inkább vagy jelentősen romlott.

A felmérés alapján az is nyilvánvalóvá vált, hogy az idősek az elmúlt egy év során nagyjából ugyanannyi gyógyszert szedtek, s csak 32,3% szedett többet, mint előtte, 59,1% mégis többet költött gyógyszerre az idei évben.

A válaszok alapján a területi megoszlás így néz ki: a magyar nyugdíjasok egészsége Csongrád-Csanád, Vas és Hajdú-Bihar megyékben a legjobb, míg a legrosszabb Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom megyékben.