Dollár
395,07 Ft
Euró
417,98 Ft
Font
484,85 Ft
Bitcoin
17,192 $

Nagyon előretörtek a tálibok, immáron a tizedik tartományi főváros esett el Afganisztánban

Radikális iszlamista tálib harcosok járõröznek az általuk elfoglalt nyugat-afganisztáni Faráh városban 2021. augusztus 11-én. A kabuli kormány ellen harcoló tálibok, akik megsokszorozták támadásaikat, amióta az amerikai csapatok és szövetségeseik májusban megkezdték kivonulásukat Afganisztánból, Faráh elfoglalásával az utóbbi öt napban már a hetedik tartományi székhelyet kaparintották meg a 34-bõl. A szélsõségesek kezén van már Sibargan, Zarandzs, Aibak, Kunduz, Talikan, Szári-Pul és most már Faráh is. MTI/AP/Mohammad Asif Khan
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Biztos léptekkel robog a szakadék felé Afganisztán, a Talibán nevű terrorszervezet ugyanis folyamatosan foglalja el a területeket és vonja ki a központi kormány irányítása alól.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint pedig immáron a kilencedik tartományi fővárost sikerült elfoglalnia a terrorszervezetnek kevesebb, mint egy hét leforgása alatt. Újabban Faizabad esett el, amely az északnyugati Badakszan tartomány fővárosa az tádzsik határ közelében.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

A talibán győzelmét két különböző helyi politikus is megerősítette, valamint elmondták, hogy a város többnapos kemény küzdelmek árán esett el, amelyben mindkét oldal komoly veszteségeket szenvedett el.

A keddi nap folyamán Farah és Baghlan tartományok fővárosai is elestek és a tálibok irányítása alá kerültek. Ez pedig azért is nagy érvágás, mert a kormányerők most már csak két tartományi fővárost tartanak irányításuk alatt a kilencből Észak-Afganisztánban.

Mazar-i-Sharif az egyik legfontosabb kormánykézen maradt központ, mert egy fontos gazdasági fellegvárnak számít északon. A tálibok azonban itt is komoly sikereket értek el, mivel minden irányból elvágták Kabultól a várost.

A Het Laatste Nieuws pedig később egy újabb szomorú hírről számolt be az afgánok szempontjából: elesett a tizedik tartományi főváros is, mintegy 150 kilométerre a kormány központjától, Kabultól.

A belga lap beszámolója szerint a terrorszervezet ugyanis elfoglalta Ghazni városát, amellyel így már 10 tartományi központot tartanak az irányításuk alatt a 34-ből.

A TASS hírügynökség pedig az orosz védelmi tárca közleménye alapján már arról számolt be, hogy a tálibok kezébe került az Afganisztán-Üzbegisztán és az Afganisztán-Tádzsikisztán határ is az offenzívák eredményeképpen.

Amióta az Egyesült Államok bejelentette, hogy kivonja a csapatait Afganisztánból, a tálibok jóformán megállíthatatlanul törnek előre az országban. Az eddigiek során főleg vidéki területeik voltak csak, azonban jelentős offenzívát indítottak az elmúlt héten, amivel fontos városokat foglaltak el.

Habár Washington többször megerősítette Kabult, hogy nem fogják teljesen elvágni a kapcsolatokat, nagy a félelem az országban, hogy amint minden nyugati katona kivonul, a Talibán teljesen át fogja venni az irányítást az ország felett.

Névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselők pedig elmondták, hogy sokkal hamarabb beigazolódhat egy korábbi félelmük és Kabul korábban eleshet, mint azt gondolták. Mint mondták, azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy egy hónapon belül a táliboké lesz a kormányközpont.

Mindeközben viszont továbbra is zajlanak a tárgyalások Katarban a kormányerők és a tálibok között, az USA pedig itt szeretne nyomást gyakorolni a terrorszervezetre, hogy ameddig zajlanak a tárgyalások, hagyjanak fel az offenzívákkal.

Vissza a középkorba

A Talibán terrorszervezet finoman sem a felvilágosult és szekularizált gondolkodásáról híres, a sharia és az iszlám egyik legszigorúbb és legkonzervatívabb formáját vezetnék vissza, mint ahogyan azt tették a vezetésük alatt.

A szigorú iszlám értelmében a nőknek pedig nem sok joguk van, nem hagyhatják el a házat férfi kísérő nélkül, nem hagyhatják el a házat hidzsáb nélkül és csak akkor járhatnak iskolába, ha női tanár tanítja őket. Amennyiben megsértik a szabályokat, súlyos retorziókkal néznek szembe, akár megkövezéssel is.

Most pedig a The Sun értesült egészen borzalmas dolgokról, amely a tálibok által elfoglalt területeket illeti. Több helyi forrás is megerősítette ugyanis, hogy a tálib vezetők kislányokat és nőket rabolnak el, valamint kényszerítenek házasságra.

A helyszíni beszámolók szerint a terrorszervezet tagjai házról házra járnak és keresik a fiatal lányokat, akiket utána jóformán szexrabszolgaként tartanának. A helyzet egyre borzalmasabb, a jövő pedig kilátástalan az afgán nők szempontjából.